sp.a-voorzitster Caroline Gennez heeft gisteren een poging ondernomen om de brokken te lijmen met haar Vlaams-Brabantse afdeling.

Bij de jongste Vlaamse verkiezingen scoorde Frank Vandenbroucke 46.490 voorkeurstemmen én hij kon een zo goed als vlekkeloos parcours voorleggen als Vlaams minister. Maar bij de Vlaams-Brabantse federatie van de sp.a stortte de hemel in toen de namen van de nieuwe Vlaamse ministers bekend werden.

Freya Van den Bossche, dat was een zekerheid. Maar dan: Pascal Smet op Onderwijs. Een Brusselaar die niet eens op de lijst voor het Vlaams Parlement stond, hij trok de Brusselse. En als klap op de vuurpijl: Ingrid Lieten als viceminister-president. Die op geen énkele lijst stond. Van een Vlaams-Brabantse minister geen spoor.

De Vlaams-Brabantse socialisten voelden dat ze, ondanks een goede score, naast de prijzen hadden gegrepen, net op het moment dat er cruciale communautaire knopen moeten worden doorgehakt. De voorzitster 'had die gelaten aan de N-VA'.

De voorzitter van de sp.a in Vlaams-Brabant is Bruno Tobback. Zijn uitspraak dat 'sinds Emile Vandervelde zich nog nooit een partijvoorzitter heeft moeten verantwoorden voor de keuze van ministers' en dat dit deze keer ook niet het geval zal zijn, is in het verkeerde keelgat geschoten.

De man die als voorzitter van het provinciale bestuur geacht werd te weten wat de basis voelde en dacht, zei net het tegenovergestelde. Gevolg: de militanten van Vlaams-Brabant voelden zich nóg meer op de tenen getrapt. Maar tegelijk was het diezelfde Tobback die bij Gennez aandrong op de vergadering van gistermiddag. Hij kwam met het voorstel om naar de Grasmarkt te gaan en daar de problemen grondig uit te spreken. Vooraf maakten sommige actoren zich nochtans weinig illusies: 'De wonden die geslagen zijn, liggen diep. Eén goed gesprek zal niet voldoende zijn.'

In een bondig communiqué achteraf lieten Gennez én de afdeling Vlaams-Brabant gisteren weten dat het opnieuw al peis en vree is bij de socialisten. 'Het gesprek is constructief verlopen. De vertegenwoordigers van sp.a Vlaams-Brabant engageren zich om zich eensgezind in te zetten voor de versterking van onze partij in Vlaams-Brabant.'

Op 28 september beraden de lokale mandatarissen van Vlaams-Brabant zich over de uitkomst van dit gesprek.