De website Mechelen Blogt meldt vandaag dat de eerste ‘Mosquito’ in Mechelen zou geplaatst zijn. Het zou gaan om een privé-persoon die het toestel aan zijn gevel bevestigde. Schepen voor Jeugd Caroline Gennez reageert verbolgen: “We werken keihard aan een kind- en jongerenvriendelijk stad, het gebruik van de mosquito hoort daar niet bij.”

De Mosquito is een Engelse uitvinding en is een toestel dat een permanente toon uitstuurt op een zeer hoge frequentie. De irritante toon is enkel hoorbaar voor jongeren en kinderen jonger dan twintig. Andere mensen hebben er geen last van.

 

In België is er geen eigenlijk verbod op het toestel. Verschillende Vlaamse en Federale verantwoordelijken en zowat alle partijen kantten zich reeds tegen de Mosquito. In theorie is het toestel wel al verboden, volgens de wet op de veiligheid van producten en diensten (09/02/1994) is het verboden om producten en diensten aan te bieden die de gezondheid of veiligheid kunnen schaden. De Mosquito komt hiervoor zeker in aanmerking.

 

“Het gebruik van dit toestel is gewoonweg onaanvaardbaar, helemaal schandalig wordt het als privé-personen dit zomaar aan hun gevel beginnen te bevestigen. Ook kleuters, kinderen en jongeren die gewoon voorbij wandelen ondervinden er dan last van”, zegt Gennez. “Bovendien is het geen oplossing maar enkel een verplaatsing van eventuele problemen met de geviseerde jongeren.”

 

Gennez wil er alles aan doen om zowel op stedelijk vlak als bovenlokaal niveau het verdere gebruik van dit toestel te verbieden en zal hiervoor alle mogelijkheden onderzoeken. “Mechelen moet een open, warme stad zijn waar iedereen thuis is, daar hoort een toestel als de Mosquito niet bij!”, besluit Gennez.