sp.a-voorzitter Caroline Gennez vroeg zich gisteren na een onderhoud met MR-vicepremier Didier Reynders af of de liberalen wel in de regering horen.

'Met MR en FDF raakt Brussel-Halle-Vilvoorde nooit opgelost'

De regeringspartners maken woensdag duidelijk of ze nog andere partijen aan boord willen nemen. Maar zo lang lijkt sp.a-voorzitter Caroline Gennez niet meer te willen wachten. Ze deed daarom gisteren zelf een opmerkelijk voorstel: de liberalen eruit en een olijfboomcoalitie met sp.a en de groene partijen in de plaats. Gennez deed haar voorstel in TerZake.

'Er staat nergens dat Open VLD en MR deel moeten uitmaken van een regering', vindt ze. 'Een oplossing vinden voor Brussel-Halle-Vilvoorde, zal nooit lukken met de MR en het FDF in de regering.' Gennez wil met haar voorstel ook de tegenstelling tussen de PS en het CDH aan de ene, en Open VLD aan de andere kant ontlopen. Die maakt een degelijk sociaaleconomisch project onmogelijk, zegt ze in een opiniestuk waarin ze haar voorstel toelicht. 'De PS en het CDH willen wel een progressiever beleid voeren, maar Open VLD weigert dat uit existentiële angst voor Lijst Dedecker.' Gennez doet met deze demarche net het omgekeerde van wat de bedoeling van MR-vicepremier Didier Reynders was.

Reynders had gisteren behalve met Gennez, ook een gesprek met Mieke Vogels en de Ecolo-tandem Isabelle Durant en Jean-Michel Javaux. Reynders nodigde hen uit om te praten over het socio-economische programma van de definitieve regering, waar hij aan werkt. Maar ook over mogelijke regeringsdeelnames werd er gepraat. Dat een initiatief om de meerderheid uit te breiden eindigde met een voorstel om Reynders' MR samen met Open VLD uit de coalitie te wippen, kan niet de bedoeling geweest zijn. Eerder op de dag had Reynders verklaard dat er woensdag klaarheid zou komen. Dan zullen de vijf regeringspartijen duidelijk maken of ze nog andere partijen willen opnemen in de coalitie. Zo'n eensgezind standpunt is iets waar alle gesprekspartners van Reynders gisteren op hamerden. 'De regeringspartijen moeten uit één mond spreken, vooraleer ze de oppositie nog eens lastigvallen', zei sp.a-voorzitter Caroline Gennez. 'Ik heb dat ook gezegd tegen meneer Reynders en hij gaf me gelijk.'

Het is geen geheim dat Open VLD absoluut geen voorstander is van een regering met sp.a. Bij CD&V is men niet zinnens tegen die liberale wens in te gaan. Aan Franstalige kant zijn zowel de PS als het CDH voorstander van een regering met de sp.a. Op die manier zou de tweederde meerderheid niet langer afhankelijk zijn van de N-VA. De MR van Reynders zelf lonkt al maanden naar Ecolo. Die partij kan anders een taaie tegenstander worden bij de regionale verkiezingen van 2009. Door die verdeeldheid in de meningen is het volgens Ecolo-woordvoerder José Cordovil nog helemaal niet duidelijk wat de regeringspartijen tegen woensdag zullen beslissen. 'Er zijn erg verschillende standpunten. Maar niemand lijkt een fundamenteel probleem te hebben met Ecolo.' Ecolo opnemen in de regering betekent volgens hem niet automatisch dat Groen! er ook bij moet zijn. 'Groen! is onze zusterpartij, maar wij kunnen ook onafhankelijk beslissingen nemen', zegt Cordovil. Het grote probleem voor Ecolo is dat er geen duidelijk programma is voor de te vormen regering. De beide groene partijen hebben ondertussen ook al te kennen gegeven dat ze niet akkoord gaan met de begroting. Daar zou dus aan gesleuteld moeten worden, voor er sprake kan zijn van een eventuele toetreding. Dat Reynders de begroting voor dit jaar als basis wil gebruiken, is voor Groen! al een brug te ver. Voorzitter Mieke Vogels, die het voorstel van Gennez 'weinig realistisch noemde', hekelde het feit dat er geen overschot is - 'het Zilverfonds is ondertussen een lege blikken doos' - en dat er zo goed als niets op tafel ligt rond het klimaat. 'Minister Reynders zei dat er aan de verhoudingen in de begroting niet veel zal wijzigen. Wij vinden de koopkrachtmaatregelen in die begroting peanuts en ook met de notionele intrestaftrek hebben we een probleem. We zouden die middelen liever inzetten voor zaken zoals hernieuwbare energie', zegt Vogels.