Gent bestrijdt meer dan ooit energie-armoede

Armoedebestrijding is voor sp.a een van de speerpunten van de afgelopen 6 jaar. Ook de komende jaren wil sp.a sterk blijven inzetten op armoedebestrijding. Alle mogelijke instrumenten die Stad en OCMW in handen hebben, moeten voor sp.a maximaal ingezet worden om mensen uit de armoede te halen. Ook energie-armoede. Want iedereen heeft immers recht op een minimale levering van water, elektriciteit en gas.

aanpak energie-armoede

De bestrijding van energie-armoede met inbegrip van watergebruik leverde de afgelopen jaren enkele mooie resultaten op. Binnen OCMW wordt de energie-armoede aangepakt door een aparte energiecel. Naast preventieve maatregelen waarbij mensen belet worden in energie-armoede te geraken, is er een intensieve werking om getroffenen zo vlug als mogelijk uit energie-armoede te halen.

woning energie-zuinig maken

In 2017 werden niet minder dan 1007 kwetsbare Gentenaars doorgestuurd voor een energiescan aan hun woning. Dat is een recordaantal en bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012. Zo'n scan licht de woning door en onderzoekt wat er op vlak van energiebesparing kan gebeuren. Heel wat mensen konden door het OCMW energiezuinige werken uitvoeren in hun huis. Zoals dakisolatie, isoleren van verwarmingsbuizen, spaardoucheknoppen, spaarlampen... Maar ook het vervangen van een energievretend huishoudtoestel door een energiezuinig model.

energiepremies

In 2017 konden niet minder dan 677 kwetsbare Gentenaars een beroep doen op een energiepremie of -tussenkomst na zo'n energiescan. Ook dat is een record. OCMW Gent werkt voor die aanpak nauw samen met REGent.