De Stad Gent zet al enkele jaren sterk in op de promotie van de loopsport onder de noemer #lopeningent. Op zaterdag 28 oktober 2017 krijgt het lopen een nieuwe impuls in Gent met de organisatie van een eigen, groene marathon. Bekende Gentenaars Wim Soutaer en Daan Hughaert lopen mee, net als sp.a raadslid Guy Reyenebeau en schepen van Sport Resul Tapmaz.

Marathon van Gent

Op dinsdag 20 juni 2017 is de Marathon van Gent voorgesteld in het Gentse stadhuis. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 28 oktober 2017 en laat de deelnemers de groene rand rond Gent ontdekken. Het parcours loopt van Gent via Mariakerke en Evergem tot Belsele, en zet prachtige natuurgebieden in de kijker zoals het sport- en recreatiepark De Blaarmeersen, De Drie Leien, de Assels, de Vinderhoutse Bossen, en het Landschapspark Groene Velden. Start en aankomst liggen ter hoogte van de Topsporthal aan de Watersportbaan.

Het accent ligt op de beleving, natuur en lopen als familiegebeuren. Naast de marathonafstand staat ook een loop van 21 km, 10 km en 5 km op het programma. Kinderen kunnen deelnemen aan een kidsrun. De Marathon van Gent gaat ook voluit voor het goede doel: via het evenement worden maar liefst 42 van Gentse organisaties in de kijker gezet.

Bezieler van het initiatief is ‘Marathonman’ Stefaan Engels, onder meer bekend van het Guinnness World Record voor het lopen van 365 marathons in 365 dagen in 2010. Gedurende zijn hele loopbaan liep hij maar liefst 1001 marathons. Engels organiseert het evenement met steun van de Stad Gent en verschillende partners en sponsors.

'Lopen maakt je als mens zoveel sterker. Ik wil Gentenaars sportieve doelen bieden en Gent mee op de kaart plaatsen als sportstad. Elke stad die zichzelf een sportief imago geeft moet toch zijn eigen marathon hebben' stelt Stefaan Engels, organisator Marathon van Gent & sportambassadeur van de Stad Gent . 'We mikken ook op een internationaal deelnemersveld, met onder meer een grote Japanse delegatie onder leiding van de 73-jarige marathonlegende Akinori Kusuda.'

#lopeningent

'Vandaag lopen bijna 1 op 5 Gentenaars, ruim een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden' weet Resul Tapmaz. 'Om deze positieve tendens te ondersteunen en te versterken is er sinds 2014 extra aandacht voor lopen binnen het sportbeleid. Met het project #lopeningent, dat wordt ontplooid in samenwerking met alle Gentse actoren met een loopaanbod, wil de Stad Gent de looptrend duurzaam maken.'

De Stad Gent werkt voornamelijk op 4 terreinen: de loopinfrastructuur wordt gestaag uitgebreid, lopers krijgen informatie, de Sportdienst organiseert laagdrempelige activiteiten voor beginnende en recreatieve lopers en coördineert de Gentse loopkalender.

'We willen Gentenaars niet enkel aan het lopen krijgen, we willen ze ook aan het lopen houden', zegt Resul Tapmaz. 'Onderzoek toont aan dat voldoende uitdagende en vernieuwende evenementen daarbij een positieve invloed vormen. We hebben de afgelopen jaren verschillende nieuwe evenementen verwelkomt, maar als rasechte loopstad mist Gent al enkele jaren een volledige marathon. Ik ben bijzonder blij dat deze leemte nu wordt gevuld en we de lopende Gentenaar een nieuwe uitdaging kunnen bieden.'

Info en inschrijven via www.marathonvangent.be