Rode Neuzen Dag, de actie van VTM, Qmusic en Belfius voor jongeren met psychische problemen, heeft vijf steden gekozen die een Overkop-huis krijgen. Een jury onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens koos Oostende, Mechelen, Genk, Gent en Tienen als plaatsen waar zo'n huis komt waar jongeren steeds terecht zullen kunnen. Er komt ook een online platform waar jongeren hun hart kunnen luchten. Naast de Overkop-huizen werden er fondsen voorzien voor lokale projecten die laagdrempelige hulp aanbieden aan jongeren of inzetten op preventie. Schepen van Welzijn Resul Tapmaz is enthousiast dat maar liefst 3 projecten uit het actieplan Warme Stad Gent via Rode Neuzen Dag extra financieel worden ondersteund. 

Tijdens Rode Neuzen Dag 2016 droomden organisatoren VTM, Qmusic en Belfius luidop om met de ingezamelde 4 miljoen euro Rode Neuzen Dag-huizen op te richten: een plek in elke provincie waar jongeren makkelijk binnen  en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele hulp. Die komen er nu ook, onder de naam Overkop-huizen.

Overkop komt in de provincie Oost-Vlaanderen in Gent terecht, in samenwerking met het Huis voor Jongeren Gent. Huis voor Jongeren Gent maakt deel uit van het actieplan Warme Stad Genten wordt gerealiseerd door een unieke samenwerking van jeugdhulpactoren met diverse expertise: de 3 Gentse CLB’s, CAW Oost-Vlaanderen, de 2 Gentse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, UZ Gent, St, Habbekrats, Fonds Ga voor Geluk en de Stad Gent.

'Dankzij de steun van De Rode Neuzen actie worden nog 2 projecten uit het actieplan Warme Stad Gent extra gefinancierd' licht Resul Tapmaz toe.  Ook Student in Warme Stad Gent en een interactieve stadsgame rond de sociale kaart van Gent ontvangen financiële steun. '1 op 5 jongeren kampt met psychische of emotionele problemen. Met het actieplan Warme Stad Gent willen de Stad Gent, Logo Gezond+, het fonds GavoorGeluk en vele partners het mentaal welbevinden en de veerkracht van kinderen en jongeren versterken.  

Lees meer over Warme Stad Gent
Lees meer over de Rode Neuzen Dag