Op de eerste dag van de Internationale Jaarbeurs, op zaterdag 16 september 2017, lanceert de Stad Gent het 3D-stadsspel '3D-Citygame-Ghent'. Uniek aan deze digitale spelomgeving is dat ze gemaakt werd samen met bewoners.

In 25 sessies kwamen een paar tientallen Gentenaars het voorbije jaar samen, onder coördinatie van het 3D-team van de Dienst Data en Informatie van de Stad Gent. Het resultaat is een online drie-dimensioneel spel dat je via internet of met een VR-bril kan spelen.

“De 3D-omgeving kan in de toekomst ook gebruikt worden om ideeën over ruimtelijke ontwikkeling te toetsen”, vertelt Sven Taeldeman, schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Planning enthousiast.

Virtueel en spelenderwijs door Gent

Het 3D-team van de Stad Gent nodigde één jaar geleden Gentenaars uit om mee te bouwen aan de '3D-Citygame-Ghent'. Het is een drie-dimensioneel spel dat men via internet of met een VR-bril kan spelen.

In het spel is er voor elk wat wils. De eerste versie van de spelomgeving bevat meer dan 20 deelspelletjes, opdrachten en verkenningen in verschillende stadswijken, het één al meer in detail uitgewerkt dan het ander. Het spel kan in volgende versies verder uitgebreid worden naar andere delen van de stad.

“En deze nieuwe 3D-omgeving kan in de toekomst ook gebruikt worden om ideeën over de ruimtelijke ontwikkelingen van de stad te toetsen, of verhalen uit het verleden nieuw leven in te blazen, telkens door een nieuw verhaal, een nieuw spel … Handelaars, toeristische attracties, stadsdiensten, wijken, ... iedereen kan een eigen spel bedenken om zich op dit virtuele platform in de kijker te spelen”, weet Sven Taeldeman.

Samen bouwen aan het Gent van je dromen

Het spel is in co-creatie ontstaan tussen stadsdiensten en bewoners. 3D-tekenaars, programmeurs, verhalenvertellers en scenariobedenkers - sommigen mét ervaring, anderen helemaal zonder- verweefden dromen over de stad met waar gebeurde verhalen en historische feiten. De jongste deelnemer was 6 jaar, de oudste ruim boven de 70. Digipolis, de ICT-partner van de Stad Gent, zorgde voor laptops en initiaties.

Samen maakten ze een co-creatief digitaal 3D-project waarbij ze zoveel mogelijk Gentenaars willen warm maken om mee te spelen, en vooral ook in de toekomst nieuwe spelletjes in eigen straat of wijk te bedenken en mee te helpen bouwen. Het spel, het logo en zélfs de muziek kwamen in cocreatie tot stand. De avatars (personages) werden ook zelf gemodelleerd. Voor de omgeving en het decor werden delen van 'Gent in 3D' gebruikt.

Doe ook mee

Met de voorstelling van deze eerste versie wil de Stad ook nieuwe mensen warm maken om verder te bouwen op spelconcepten en ze aanzetten tot nieuwe deelgames. Zelfs Gentenaars die geen digitale techneut zijn, kunnen verhalen vertellen over het verleden van Gent of hun droom over de toekomst van Gent inpassen.

Kom het spel zelf uitproberen op de Jaarbeurs in Flanders Expo van 16 tot en met 23 september van 11 tot 18 uur op stand 1434 of surf naar http://3d-portaal.gent.be/3D-citygame-ghent/index.html