Op vraag van de stad Gent zal GAMS vzw personen die te maken (kunnen) krijgen met vrouwelijke genitale verminking sensibiliseren en informeren. Volgens schepen van Welzijn, Gelijke Kansen en Gezondheid Resul Tapmaz,  is er behoefte aan extra preventie. 

GAMS (Groupe pour l'Abolition des Mutilations Sexuelles féminines) is een vzw die zich inzet tegen genitale verminking. Zij gaan twee keer per maand een inloopspreekuur houden bij De Sloep vzw, gelegen aan Dok Noord. De eerste en derde maandag van de maand kunnen mensen die op een of andere manier geconfronteerd worden met de problematiek er terecht voor onthaal, doorverwijzing naar de gepaste instanties of individuele begeleiding. 

GAMS zal daarnaast vormingen en infomomenten voor professionals aanbieden om zo aan deskundigheidsbevordering te doen en meer samenwerking rond het thema te creëren.

Volgens Resul Tapmaz is er behoefte aan extra preventie. "Recent onderzoek toont aan dat in België 17.273 vrouwen wonen, die zeer waarschijnlijk besnijdenis hebben ondergaan. Een verdrievoudiging tegenover 2007, als gevolg van de toegenomen migratie uit landen waar genitale mutilatie vandaag nog courant is. Bovendien lopen 8.644 vrouwen en meisjes in België het risico besneden te worden." 

Projectverantwoordelijke Jessica Tatout van GAMS stelt dat er binnen de Gentse bevolking heel wat vragen zijn omtrent vrouwelijke genitale verminking. "Via onze werking willen we hier een antwoord op bieden." GAMS België werd opgericht in 1996. Naast de hoofdzetel in Brussel telt GAMS een helpdesk in Namen en Luik. In Antwerpen is GAMS aanwezig via permanentie bij verschillende organisaties.

Lees het volledige persbericht