Op dertien plaatsen in Leuven hebben gezinnen hun tenten opgezet voor de tweede editie van Camping Zero Emissie.

Gezellig. Dat is het woord dat de sfeer op de tien campings die zaterdag in Leuven werden opgezet het best omschrijft. In de loop van de namiddag, tussen de regenbuien door, kwamen overal buren de straat op om in een nabijgelegen park of grasveld hun tent op te zetten. En daar bleef het niet bij. Op camping Beosier bijvoorbeeld, leerden de kinderen hoe ze moesten manoeuvreren met een rolstoel in de stad, werd een gigantisch eetbuffet opgesteld, brachten enkele meisjes henna tattoos aan en bouwden de ouders een toilet op straat. Op camping Spaanse Kroon werd dan weer lustig ge-kubbed en waren de kinderen in feeststemming toen ze marshmallows in de vuurkorf mochten opwarmen. En in camping Content, de enige binnencamping, werd gezellig samen gekookt en getafeld tot laat op de avond.

In tegenstelling tot de vorige editie eind augustus, was er nu geen hoofdcamping op de Vismarkt, maar waren er meer kleine campings. Daardoor werd het, naast een evenement in het kader van Leuven Klimaatneutraal, ook een soort buurtfeest. De lezingen en debatten over 'klimaatneutraal' werden iets intiemer. Iedere camping kreeg in de loop van de avond ook bezoek van enkele zangers, zoals bijvoorbeeld Klaas Delrue (Yevgueni) en Esther en Fatou.

Camping Zero Emissie is de aftrap voor een klimaatweek in Leuven. 'Er worden in totaal meer dan zestig activiteiten georganiseerd om de klimaatuitdaging stadsbreed uit te dragen', zegt Katrien Rycken, projectcoördinator Leuven Klimaatneutraal 2030. Er volgen ook nog een scholierencamping op het Heilig Drievuldigheidscollege en een studentencamping op het Hogeschoolplein.

 

HANNELORE SMITZ


© 2015 Corelio (Het Nieuwsblad)