Honderden jeugdbewegingen zijn halsstarrig op zoek naar 15.000 extra slaapplaatsen voor hun zomerkampen. Alle tenten van de uitleendienst van de Vlaamse overheid zijn al gereserveerd en ook Defensie heeft geen zeil meer over.

De Vlaamse jeugdbewegingen beleven gouden tijden. Al ruim 200.000 kinderen beleven wekelijks dolle pret bij de Chiro, Scouts en KSJ - een absoluut record. Al die jongeren kijken reikhalzend uit naar hún hoogtepunt van het jaar: op kamp gaan. Bij veel leiders veroorzaakt dat echter nog meer stress dan anders. Zij zijn al weken naarstig op zoek naar extra kampeermateriaal. "Elk jaar kampen groepen met een tekort aan slaapplaatsen, maar hun aantal neemt almaar toe", zegt Leen Van Vaerenbergh, woordvoerster van Chirojeugd Vlaanderen. "Ze kunnen terecht bij de Uitleendienst Kampeermateriaal (ULDK) van de Vlaamse overheid. Maar hun stock is nu al enige tijd uitgeput."

De dienst beschikt over 5.117 tenten, maar dat zijn er te weinig om de drukste periode - van 15 juli tot 5 augustus - te overbruggen, blijkt uit een antwoord van minister Gatz op een parlementaire vraag van Tine Soens (sp.a). Van de 591 groepen die tenten kregen toegezegd, krijgen er 381 minder dan gevraagd. In slaapplaatsen uitgedrukt, dreigt een tekort van ruim 15.000 bedden.

Stormschade

Maar ook buiten die piek krijgen heel wat groepen minder tenten dan gevraagd. Een 25-tal heeft tot nog toe zelfs geen enkele slaapplaats kunnen reserveren. Zo ook scoutsgroep De Ouistiti's uit Ronse. "We hebben zelf wel enkele tenten, maar lang niet voldoende", vertelt Gilles Vandezande. "We zijn daarom recent op de privémarkt gaan zoeken. Op die manier hebben we nog vijf tenten gevonden, maar die kosten ons wel een pak extra geld."

Volgens de uitleendienst is Defensie al enkele groepen te hulp geschoten. "Maar ook hun voorraad is inmiddels uitgeput. Bij Defensie wordt ook in het budget gesnoeid."

Vlaams Parlementslid Tine Soens vindt dat minister Gatz wat meer moeite moet doen. "Als het voor sommige groepen erop aankomt een zomerkamp te laten doorgaan, dan is het belangrijk dat hij daar op inzet. Het is geen goede oplossing dat groepen zélf tenten aankopen. Die zijn allesbehalve goedkoop- en niet alleen in aankoop. Je hebt ook een verzekering stormschade nodig, mensen om die tenten te onderhouden, een opslagplaats..."

Kapot

Op het kabinet van minister Gatz valt te horen dat hij aan oplossingen werkt. "We voorzien dit jaar opnieuw 317.000 euro - goed voor 100 seniortenten voor telkens 10 personen. De levering zal tijdig gebeuren voor het ontleenseizoen 2017", luidt het. Toch zal dat wellicht alleen volstaan om kapotte exemplaren te vervangen. Toch engageert de minister zich om het aanbod verder te optimaliseren, klinkt het nog. "Zo zal onderzocht worden hoe jeugdbewegingen die zelf over tenten beschikken en die wensen uit te lenen, daarin gesteund kunnen worden."

Volgende maand stelt minister Gatz ook een Masterplan Bivakplaatsen voor. Want ook een tekort aan terreinen is aan de orde. Zo wil hij onder andere landbouwers sensibiliseren om meer weide ter beschikking te stellen en aan Defensie vragen om oude infrastructuur open te stellen.

Scoutsgroep De Ouistiti’s & JOOST FREYS & THOMAS VANDEWALLE ■

Verscheen eerder in Het Laatste Nieuws