De Vlaamse jeugdbewegingen beleven gouden tijden. Al ruim 200.000 kinderen beleven wekelijks dolle pret bij de Chiro, Scouts en KSJ - een absoluut record. Al die jongeren kijken reikhalzend uit naar hún hoogtepunt van het jaar: op kamp gaan. Bij veel leiders veroorzaakt dat echter nog meer stress dan anders. Zij zijn al weken naarstig op zoek naar extra kampeermateriaal. “Elk jaar kampen groepen met een tekort aan slaapplaatsen, maar hun aantal neemt almaar toe”, zegt Leen Van Vaerenbergh, woordvoerster van Chirojeugd Vlaanderen. “Ze kunnen terecht bij de Uitleendienst Kampeermateriaal (ULDK) van de Vlaamse overheid. Maar hun stock is nu al enige tijd uitgeput.”

Van de 591 groepen die tenten kregen toegezegd, krijgen er 381 minder dan gevraagd. In slaapplaatsen uitgedrukt, dreigt een tekort van ruim 15.000 bedden. Honderden jeugdbewegingen zijn halsstarrig op zoek naar 15.000 extra slaapplaatsen voor hun zomerkampen. Alle tenten van de uitleendienst van de Vlaamse overheid zijn al gereserveerd en ook Defensie heeft geen zeil meer over.

“Minister Gatz moet wat meer moeite doen. Als het voor sommige groepen erop aankomt een zomerkamp te laten doorgaan, dan is het belangrijk dat hij daar op inzet. Het is geen goede oplossing dat groepen zélf tenten aankopen. Die zijn allesbehalve goedkoop- en niet alleen in aankoop. Je hebt ook een verzekering stormschade nodig, mensen om die tenten te onderhouden, een opslagplaats...”, besluit Tine Soens.