Koken op kamp is een hele uitdaging. Gezond koken nog veel meer. Kookouders verzetten bergen werk en patatten. Om mijn steentje bij te dragen en het koken op kamp van kortbij te ervaren, ging ik een handje helpen.

Volgens recente cijfers van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) kampt 1 op de 5 jongeren met overgewicht. Over heel Vlaanderen gaat het over 88.000 tieners. Overgewicht veroorzaakt ook andere medische problemen zoals verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien hebben te zware jongeren vaak een laag zelfbeeld, ze voelen zich futloos en depressief en worden dikwijls gepest en buitengesloten. Reden genoeg om onze jeugd gezonde voedingspatronen aan te leren, zeker in Limburg. De cijfers tonen dat 17,9% van de Limburgse jongeren tussen 12 en 14 jaar last heeft van overgewicht t.o.v. 16,5% in het Vlaams Gewest.

Je kan daarover conceptnota’s neerleggen en decreten stemmen maar voor de meeste jongeren is dat een ver-van-mijn-bed-show. Dan maar liever iets tastbaarders, samen met de jongeren zelf.
Op 20 juli bezocht ik de Scouts van Bolderberg. Zij waren op survivalkamp in het Kattenbos van Lommel. Samen met hen ging ik aan de slag om een gezonde kampmaaltijd in elkaar te boksen.
Het deed me deugd om te zien dat de jongeren zeker opstonden voor het idee.

Een activiteit die zeker voor herhaling vatbaar is!


Bekijk ook het verslag van TVL: