De Marathon van Gent volgt dit jaar een nieuwe route door een natuurrijk gebied en heeft de ambitie om de "properste marathon ter wereld" te worden. De marathon, die bij de eerste editie vorig jaar 7.000 deelnemers aan het lopen heeft gezet, vertrekt ook dit jaar aan de Topsporthal. Het vernieuwde loopparcours loopt via Gent, Drongen, Sint-Martens-Latem, De Pinte, de Assels, de Leie en het Parkbos, al is er nog overleg aan de gang over het precieze traject.

Om de "properste marathon ter wereld" te worden, kunnen lopers alle papiertjes, gels, barverpakkingen en bekertjes in afvalbakken langs de route werpen. Ook voorziet de Ghent Marathon een partnerschap met de Gentse Lage Emissie Zone (LEZ) om bij te dragen tot betere luchtkwaliteit. Elke deelnemer en supporter wordt aangespoord om te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar de wedstrijd te komen.

Organisator Stefaan Engels wil de Gent Marathon in 2018 doen uitgroeien tot de grootste internationale marathon van België. Hij mikt op een opkomst van zowat 3.000 marathonlopers en 10.000 lopers in totaal. De tweede editie van de Pauwels Consulting Ghent Marathon vindt plaats op zondag 28 oktober.