“Een goede en betaalbare huurwoning vinden is vandaag de dag niet evident. Dat mensen geen woning vinden omdat ze een migratieachtergrond hebben of alleenstaande ouder zijn, kan echt niet,” kaart Michèle Hostekint aan. “De cijfers spreken voor zich: 22 procent van de verhuurders discrimineert kandidaat-huurders met een migratieachtergond. 8 procent verhuurt liever niet aan alleenstaande moeders met kinderen.”

“Het systeem van de glijdende huurovereenkomst is een interessante oplossing in het parcours naar een duurzame huisvesting.” Glij-huren is een formule waarbij een derde partij als tussenpersoon fungeert. Die instantie kan woningen bij privéeigenaars in huur nemen, en ze toewijzen aan mensen die het risico lopen om gediscrimineerd te worden. Zodra de woning verhuurd is en de discriminatie dus onmogelijk is gemaakt, verglijdt de huurovereenkomst naar de persoon in kwestie en wordt hij/zij effectief huurder met een volwaardige huurovereenkomst van lange duur.

“Glij-huren biedt het voordeel dat er een tussenfase wordt geboden die de kans op potentiële discriminatie verkleint. Dankzij dit principe hebben potentiele huurders de mogelijkheid om rechtstreeks en duurzaam toegang te krijgen tot een deftige woning. Het is een systeem dat al in Frankrijk bestaat en waarmee wordt geëxperimenteerd in Wallonië en Brussel. Glij-huren is voor ons een belangrijke stap naar een volwaardig antidiscriminatiebeleid”, besluit Michèle Hostekint.