sp.a heeft in de regering fel geijverd voor de btw-verlaging op elektriciteit. “Gezinnen zien hun elektriciteitsfactuur lichter worden”, zegt vicepremier Johan Vande Lanotte. “Zij winnen zo aan koopkracht, terwijl bedrijven winnen aan concurrentiekracht. De btw-verlaging op elektriciteit heeft dus een dubbel effect: meer koopkracht en meer jobs.”

Door de btw-verlaging bespaart een gezin met een gemiddeld energieverbruik van 3.500 kWh op jaarbasis 98 euro. Tussen nu en eind volgend jaar levert de lagere btw op elektriciteit hen 171,5 euro op. Vooral de laagste en de gemiddelde inkomens winnen bij de btw-verlaging. Zij spenderen immers verhoudingsgewijs een groter deel van hun inkomen aan energie. En als de prijzen dalen, doen zij het grootste voordeel.

Eerlijke energieprijzen waren van meet af aan een prioriteit voor sp.a in de regering-Di Rupo. “Door onder meer de prijsblokkering hebben we de vastgeroeste energiemarkt opengebroken”, aldus Johan Vande Lanotte. “De consumenten zijn massaal prijzen beginnen te vergelijken en een recordaantal klanten is van energieleverancier veranderd. De energiemarkt is eindelijk echt concurrentieel.”

“Het Prijzenobservatorium rekende uit dat een gezin met een gemiddeld verbruik vorig jaar 318 euro bespaarde op energie. Met de btw-verlaging van 21 naar 6 procent gaan we verder op de ingeslagen weg.”