De cijfers over de ongevallen met letsels bij fietsers die sp.a onlang opvroeg liegen er niet om. In 2014 waren er maar liefst 776 unieke ongevallen waarbij fietsers letsels opliepen, of bijna 15 per week. Er waren daarbij 8 dodelijke ongevallen te betreuren en 66 zwaargewonden.

Sp.a wil meer aandacht voor veilige en kwaliteitsvolle fietspaden. “Daarom lanceren we met sp.a district Antwerpen  de eerste editie van de facebook-wedstrijd ‘De Gouden Helm’”, zegt sp.a districtsraadslid Catherine Van de Heyning.  “Van 2 oktober tot 1 november kunnen bewoners kiezen welke plek dringend toe is aan een fietsveilige make-over”.  Voor de eerste editie werden er vijf fietspaden geselecteerd verspreid over district Antwerpen en op basis van de statistieken over letselongevallen. Deze straten zijn: Van Ertbornstraat – Quellinstraat, Julius de Geyterstraat, Provinciestraat, Meirbrug – Huidevettersstraat en Straatsburgdok – Noordkaai.
 
Op 9 november volgt dan een groot fietsevent met de bekendmaking van de winnende straat en voorstelling van de fietsvriendelijke make-over. Deelnemers aan de gekoppelde facebook wedstrijd kunnen bovendien een gouden helm winnen.