Enkele weken geleden zijn opnieuw een duizendtal kinderen en jongeren uit Erpe-Mere het nieuwe schooljaar gestart. Zeker voor 12-jarigen is dat een nieuw avontuur. Soms gaan zij naar een nieuwe school, die een eindje verder is van huis en nemen daarvoor de trein of de bus.

Voor ouders en zeker éénoudergezinnen, is zo een abonnement een grote slok uit hun budget, naast alle andere kosten die het begin van een schooljaar met zich meebrengen. Een Buzzy Pazz kost namelijk 209 euro als je een jaarabonnement neemt. Met een maand- of driemaandelijks abonnement kan je wel de kosten spreiden, maar voor de 10 schoolmaanden kom je dan in totaal op 320 euro (32 euro/maand) of 790 euro (79 euro/3maanden).

Daarom stel ik voor dat de gemeente Erpe-Mere een derdebetalersregeling aangaat met De Lijn en de Buzzy Pazz voor jongeren van 12 tot 20 jaar gratis maakt. Vorige week nog stond de krant vol van de impact die de CO-2-uitstoot heeft op onze gezondheid. Investeren in een toegankelijk openbaar vervoer, lijkt me dan ook geen overbodige luxe, vervolgt hij. In tijden dat de Vlaamse regering de prijzen van het water, elektriciteit en openbaar vervoer stevig verhoogt en veel mensen in de problemen brengt, roei ik graag tegen deze asociale tendens in!