Het stadsbestuur en de lokale afdeling van het Rode Kruis bieden Lommelaren gratis de mogelijkheid om een opleiding 'reanimeren en defibrilleren' te volgen. "Dat aanbod wordt gesmaakt," zegt schepen van welzijn Rita Phlippo, "want alle vier de lessen waren in een mum van tijd volzet. Gisterenavond vond de eerste sessie plaats in het lokaal van Rode Kruis Lommel.

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 tot 10 procent overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het slachtoffer 60 tot 70 procent overlevingskans.

"Wij vinden het erg belangrijk dat onze inwoners weten hoe ze moeten handelen in geval van nood en hoe een AED-toestel werkt", zegt Rita Phlippo. "Het is geen kwestie van 'ik durf dat niet' of 'ik weet niet hoe het moet'. Wij bieden iedereen gratis de mogelijkheid om het te leren."

In totaal zullen er aan deze reeks 75 inwoners deelnemen, verspreid over vier lessen. "Daarnaast  hebben we alle Lommelse jeugd-, senioren-, cultuur- en sportverenigingen aangeschreven met de mogelijkheid om 2 leden te laten deelnemen aan de cursus EHBO/AED. De kosten worden gedragen door de stad," aldus schepen Phlippo. In het voorjaar van 2018 gaat er een nieuwe opleidingenreeks van start.