Ter gelegenheid van 850 jaar Essen in 2009 werd er voor elke wijk een beeld aangekocht. Het beeld dat door Annie Andriessen werd gemaakt en bedoeld was voor wijk Hoek, kwam op haar verzoek in de voortuin van St Michael te staan… Sindsdien werden we er geregeld op gewezen dat Den Hoek dus niet echt een eigen beeld had.

Jokke Hennekam, schepen van cultuur (sp.a): “Met de plannen voor de heraanleg van de begraafplaats, werd ook de aankoop van een monumentaal kunstwerk op Hoek weer op de agenda gezet. In januari 2017 werd het reglement in de commissie en de gemeenteraad besproken en goedgekeurd en werd de oproep gepubliceerd”.

Het kunstwerk moest pluralistisch zijn, de eigenheid van het dorp benadrukken of symboliseren. Het moest in duurzaam materiaal uitgevoerd worden en de wedstrijd stond open voor zowel kunstenaars van Essen als daarbuiten.

Een 10 tal inzendingen werden door 8 juryleden, waaronder 2 bewoners van den Hoek, gewikt en gewogen, beoordeeld, bejubeld en bekritiseerd en na lang en rijp beraad, viel de keuze op GRENSHOEK van Emiel Uytterhoeven. En ik wil u één zinnetje uit het juryrapport citeren, vervolgt Jokke : “Het centrale deel symboliseert op dynamische wijze een leefgemeenschap in beweging, geprangd tussen twee landen, zich fier staande houdend !”

Emiel woont en werkt in buurgemeente Kalmthout en is met dit monumentale werk niet aan zijn proefstuk, zoals mag blijken uit zijn imposante lijst van gewonnen prijzen en verkochte werken in binnen en buitenland. Zowel in privécollecties als in publieke plaatsen  staat er werk van hem in Japan, Taiwan, Israel, VS, Finland… en dichter bij huis.. in Duitsland, Frankrijk, Haarlem, Rochefort, Mechelen, Zwijndrecht, Temse… om er enkele te noemen.

Er staat ook een beeld van Emiel in de Hofstraat in Essen, voor de deur van Kinderdagverblijf Tierlantijn.

Zowel in Wuustwezel als in Kalmthout werd hij vorig jaar geselecteerd om sculpturen te leveren voor de respectievelijke begraafplaatsen. Dat zijn beeld GRENSHOEK hier nu ook in de nabijheid van de begraafplaats staat, is louter toeval….