Volgens sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen hoeven de bestuurders en directieleden van Belfius - opvolger van Dexia Bank en volledig in handen van de overheid - voorlopig niet te rekenen op bonussen, opties, gratis aandelen of gouden handdrukken zolang de bank overheidssteun krijgt. Over enkele weken zal beslist worden over de vervanging van voorzitter Dehaene en topman Mariani bij Dexia. "Vijf miljoen en de bank failliet", zo omschrijft de sp.a'er Mariani's prestatie. "Een loodgieter die er zo'n boeltje van maakt, zou zijn ontvangen vergoeding teruggevorderd zien."

De Franse overheid wil evenmin weten van een gouden parachute van 1,2 miljoen euro voor Dexia-topman Pierre Mariani. Dat zei premier Di Rupo op donderdag 3 mei in de Kamer. "Ik heb er met president Sarkozy en premier Fillon over gesproken tijdens mijn bezoek in februari, en ze waren het volledig met mij eens. Zo'n vertrekpremie is moreel niet te verantwoorden."

De premier schermde ook met de Franse regels voor de corporate governance - deugdelijk bestuur - zoals ze zijn vastgesteld door de Medef, de Franse tegenhanger van het VBO. Daarin staat dat bedrijfsleiders die in slechte papieren zitten - letterlijk: en situation d'échec - het bedrijf niet kunnen verlaten met een schadevergoeding als hun contract wordt opgezegd. "En het minste wat we van Dexia Holding kunnen zeggen, is dat het een onderneming en situation d'échec is", aldus de premier.

Over enkele weken zal beslist worden over de vervanging van voorzitter Dehaene en topman Mariani bij Dexia. Ook de bestuurders en directieleden van Belfius - opvolger van Dexia Bank en volledig in handen van de overheid - hoeven voorlopig niet te rekenen op bonussen, opties, gratis aandelen of gouden handdrukken zolang de bank overheidssteun krijgt. De regering bereidt een nieuwe wet voor over dergelijke situaties.

sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen stelde dat in de financiële sector "de grenzen van het fatsoen" ver zijn overschreden. "Vijf miljoen en de bank failliet", zo omschreef hij "de unieke prestatie" van Mariani. "Dexia is de enige grootbank in Europa die over de kop is gegaan. Een loodgieter die er zo'n boeltje van maakt, zou zijn vergoeding teruggevorderd zien."

www.hln.be