“Jouw gemeente toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan!” is de campagne die op 1 juni 2017 werd opgestart door de provincie Vlaams-Brabant. Het doel van deze campagne is om aan de hand van een 10-puntenprogramma de toegankelijkheid binnen de gemeente te verhogen.  De gemeente Grimbergen liet het na om aan deze campagne deel te nemen. sp.a Grimbergen bleef niet bij de pakken zitten en organiseerde in Strombeek-Bever de knelpuntenwandeling die nodig is om als gemeente het label van toegankelijke gemeente te krijgen. Tijdens de wandeling werden we door rolstoelgebruiker Christian Jacobs op sleeptouw genomen van het Cultureel Centrum in Strombeek-Bever tot aan het Luitenant Louis Emmerechtsplein, een beproeving die de ogen opende van de aanwezige deelnemers (fotolink).

Strombeek-Bever kreunt al geruime tijd onder rioleringswerken en verouderde infrastructuur sp.a Grimbergen vindt deze ingrepen absoluut noodzakelijk maar vindt het gebrek aan correcte signalisatie en het ontbreken van oplossingen voor zwakke en minder mobiele weggebruikers frappant. Een gemeente is pas echt toegankelijk wanneer alle inwoners, met of zonder beperking, zich zonder gevaarlijke obstakels kunnen bewegen. Denk maar stoeprandverlaging, vrije doorgangsbreedte, rateltikkers (aan verkeerslichten), aangepaste openbare wc’s, informatietegels bij bushaltes, enzovoort. Rolstoelgebruikers kunnen zich in onze gemeente op sommige plekken onmogelijk veilig verplaatsen (bushokje Nieuwelaan, CBI IMMO, ... ). Jammer genoeg is de situatie niet enkel terug te brengen tot wegenwerken. De parkeerplaatsen voor inwoners met een beperking zijn niet conform aan de wet.  De optimale afmetingen voor een aangepaste en/ of voorbehouden parkeerplaats moeten minimum. 350x600cm zijn.  De helling van de parking op het Sint-Amandsplein is ook veel te stijl. Een rolstoelgebruiker kan zichzelf onmogelijk naar de stoep krijgen. Deze voorbeelden illustreren dat  er al geruime tijd niet voldoende aandacht is voor toegankelijkheid.

Shawny Vanhoutteghem en Jens Van Herp, sp.a bestuursleden, bonden de kat de bel aan. ‘De infrastructuur in Strombeek-Bever laat echt te wensen over, dat was het startpunt om de toegankelijkheid in de hele gemeente onder de loep te nemen.’ zegt Shawny. ‘We laten dit niet rusten tot Grimbergen ook erkend is door de provincie Vlaams-Brabant als toegankelijke gemeente.’

‘Als vader van een jonge dochter die regelmatig met de kinderwagen op stap is merk je pas hoeveel werk er nog is om onze gemeente voor iedereen toegankelijk te maken’ , zegt Jens. ‘Ik kan me inbeelden dat mensen die minder goed te been zijn echt moeilijkheden hebben om zich vlot te verplaatsen binnen een kleine straal van hun woonst.

De gemeenten die op 1 juni 2018 het 10-puntenprogramma hebben doorlopen, krijgen van de provincie officieel het "handvest van toegankelijke gemeente". Ze mogen 1 jaar lang deze titel op hun website zetten met het passend logo. Een mooie beloning voor de extra inspanningen en vooral een opsteker voor de minder mobiele inwoners van Grimbergen. We vinden het spijtig dat zulke initiatieven vanuit de provincie niet worden omarmd door de gemeente. Meerdere keren werd aangehaald dat er dringend gewerkt moet worden aan de toegankelijkheid van de gemeente. sp.a Grimbergen zal de knelpuntenwandeling uitvoeren in Grimbergen en alle deelgemeenten. De in kaart gebrachte knelpunten zullen worden overgemaakt aan het gemeentebestuur. De toekomstige politieke coalitie in deze gemeente zal de toegankelijkheid van Grimbergen moeten verbeteren.  

info: Shawny Vanhoutteghem 0478/61.60.89 Jens Van Herp 0479/33.63.03

copyright foto's:  Mark Cuvelier, bestuurslid sp.a Grimbergen