Onlangs ontsnapten in Vlezenbeek acht tamme herten. Vier dieren werden met een net gevangen. Voor de andere dieren vaardigde Burgemeester Luc Deconinck (N-VA) een politiebesluit uit om deze te doden. Drie dieren werden intussen neergeschoten. Op het laatste dier wordt nog jacht gemaakt. 

Gemeenteraadsleden Jenny Sleeuwaegen (Groen) en Guy Jonville (sp.a) reageren verontwaardigd.“We zijn het ermee eens dat de herten moeten worden gevangen”, vertelt Guy Jonville. “We vinden het echter onbegrijpelijk dat er nauwelijks inspanningen werden geleverd om deze dieren op een diervriendelijke manier te vangen”.  “Er bestaan heus wel andere manieren om een hert te vangen dan het dood te schieten”, vult Jenny Sleeuwaegen aan. “ Je kan die dieren perfect vangen met netten of door ze met verdovende pijlen te beschieten. Nadien kan dan een gepast onderkomen worden gezocht”. 

Ook de motivatie voor het doden van de herten kan op weinig begrip rekenen van Groen en sp.a. “Een groep van nauwelijks vier dieren wordt als een ‘kudde’ bestempeld, wat de onterechte indruk geeft van een grote, bedreigende groep. Ik denk dat de jacht op die dieren even risicovol is als de dieren zelf. Het waren bovendien jonge, nog niet geslachtsrijpe dieren, waardoor er op korte termijn geen risico was voor een snelle aangroei van deze groep. Als voornaamste reden voor de jacht haalt de Burgemeester de mogelijke schade aan landbouwgewassen aan, maar dat is een drogreden. De eigenaar van de dieren is gekend. Eventuele schade kan op de eigenaar verhaald worden. Nee, dit is nog maar eens een voorbeeld van het gebrek aan aandacht voor dierenwelzijn door het Leeuwse gemeentebestuur”, besluit Sleeuwaegen.