Neem een stoeptegel weg, zet op de vrijgekomen plaats een plant en zorg op die manier voor kleur en natuur in de stad. Tot voor kort was het een bezigheid van idealisten die bekend stond als guerilla gardening. De stad Leuven en Wonen en Werken vzw omarmen het principe en voorzien subsidies voor tegeltuintjes.

"Tegeltuintjes, hoe klein ze ook zijn, dragen bij aan een aangename en mooie leefomgeving", zegt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani. "Groen in de stad draagt ook bij aan de luchtkwaliteit, aan de biodiversiteit en helpt het hitte-eilandeffect in de stad temperen. Bovendien toont onderzoek aan dat zicht op een groene omgeving een positieve invloed heeft op je humeur. Aangezien de beschikbare groene ruimte in de straat vaak beperkt is, wil de stad extra inzetten op verticaal groen, met name gevelgroen. We willen Leuvenaars stimuleren om met een simpele ingreep bij te dragen aan meer groen in de stad. Daartoe halen we zoveel mogelijk drempels weg en bieden we zowel financiële als praktische ondersteuning."

"Wonen en Werken biedt inwoners ondersteuning en praktische hulp bij het aanleggen van de tegeltuin", zegt Magda Peeters van Wonen en Werken. "Een tegel weghalen, door de verharde ondergrond geraken zonder nutsleidingen te beschadigen, klimhulp aanbrengen en zelfs advies bij de plantenkeuze naargelang de straatkant veel of weinig licht heeft. Ook biedt Wonen en Werken aan om de tegeltuin na de aanplanting te beheren en te verzorgen."

Voor een tegeltuin kan via eenvoudig formulier een vergunning aangevraagd worden, waarmee tegelijk een subsidie van 25 euro aangevraagd wordt. (JVB/foto krl)

Info: www.leuven.be


© 2015 Roularta Media Group (De Streekkrant)