De gevangenis in Melsele zal in de nabije toekomst 352 gedetineerden moeten huisvesten terwijl er slechts plaats is voor 312 gevangenen. En dat voor een termijn van drie jaar. Dit is een gevolg van renovatiewerken aan een gevangenis in Brussel en het feit dat er geen gevangenen meer ondergebracht worden in Nederland. De bedden voor de extra gedetineerden zouden al geplaatst zijn.

De vakbonden zijn alvast tegen. Overbevolking kan tot moeilijkheden onder gedetineerden leiden. In Beveren is er veel verveling onder gedetineerden, er is immers weinig werk. Die problemen, gecombineerd met een gebrek aan personeelsleden in de gevangenis doen Groen-sp.a raadslid Benali vrezen voor problemen.

Deze situatie kan leiden tot vechtpartijen onder gevangenen. In het verleden is de politie van Beveren, in de politiezone Waasland-Noord, al moeten interveniëren bij uit de hand gelopen vechtpartijen. Maar bovendien zijn syndicale acties mogelijk als de vakbonden het terechte verzet tegen deze onaanvaardbare situatie opdrijven. Ook dan zal de politiezone Waasland-Noord moeten inspringen. Raadslid Benali vroeg de burgemeester om tussen te komen bij de regering.

De burgemeester leek niet volledig op de hoogte van het dossier. Maar hij zou het alvast aankaarten op een overleg met de gouverneur. Raadslid Benali hoopt in ieder geval dat men terugkomt op de plannen voor een overbezetting. Niet alleen de gedetineerden en de cipiers brengt men in een gevaarlijke situatie, maar ook de politiediensten van de zone Waasland-Noord.