De beslissing over een uitbreiding van de coalitie valt pas woensdag. Inmiddels geloven nog weinigen dat de ploeg wordt aangepast. Huidige oppositiepartijen Groen!, Ecolo en sp.a zijn alvast weinig geïmponeerd na hun gesprek met MR-voorzitter Didier Reynders.

Didier Reynders ontving gisteren, in deze volgorde, de voorzitters van sp.a, Groen! en Ecolo. Op voorhand wisten die zelf niet goed waarom ze bij de MR-voorzitter op de koffie moesten. "Iedereen weet dat dit een nummertje voor de galerij is", luidde het in hoge regeringskringen. Didier Reynders zou het vooral te doen zijn om een ministerpost meer of eventueel zichtbaarder departementen voor de MR.

Reynders gaf tijdens zijn onderonsje uitleg bij de cijfers van de begroting voor 2008 en peilde in welk mate de huidige oppositiepartijen een bijsturing zouden willen. Het probleem is echter dat Reynders uit eigen naam spreekt. CdH-voorzitster Milquet zei gisteren nog dat de beslissing over een eventuele verbreding van de coalitie aan alle vijf de partners toekomt. Lees: niet aan Reynders alleen.

Dat was achteraf dan ook de kritiek van sp.a-voorzitster Caroline Gennez. "Ik wil wel spreken, maar niet zolang ze niet uit één mond spreken", zo zegt ze. "Dit is niet ernstig en dat heb ik Reynders ook zo meegedeeld. Terwijl de enen ons erbij willen, stellen de anderen een veto."

Woensdag moet er een antwoord komen van alle regeringspartijen, als de voorzitters over het thema vergaderen. Het is niet de verwachting dat er een ja aan de uitbreiding komt, zelfs al willen cdH en PS dat om te vermijden dat ze vanuit de oppositie op de linkerzijde bestookt worden. Voor de andere partijen is Groen! niet aanvaardbaar en zeker Open Vld verzet zich met hand en tand tegen een klassieke tripartite. "Luister goed: er komt géén tripartite. Nooit", zo stelde een topliberaal.

"Het is voor 99 procent zeker dat de huidige ploeg doorgaat", zegt Jean-Michel Javaux, met Isabelle Durant covoorzitter van Ecolo. De reden daarvoor zou ook bij Yves Leterme gezocht moet worden. Die wil namelijk verder met de eerder afgesloten oranje-blauwe deelakkoorden. Ook zonder de groenen en/of sp.a zal er al water bij de wijn gedaan moeten worden. Op het vlak van asiel en pakweg energie zouden de Franstalige socialisten een aantal bijsturingen willen.

Noch Yves Leterme, noch Guy Verhofstadt zouden te vinden zijn voor een uitbreiding. Aan Reynders deelden ze gisteren, tijdens een lunch op de Lambermont, mee dat er bij de andere partijen geen vraag is naar een bredere coalitie. "Ze zeggen daarmee eigenlijk dat Reynders geen mandaat heeft om met ons te spreken", zegt Groen!-voorzitster Mieke Vogels. "Bovendien wil hij enkel onderhandelen op basis van de begroting van 2008 en dat is voor ons onaanvaardbaar."