Naar aanleiding van de infoavond  over brandveiligheid op 3 oktober 2017, starten we met een groepsaankoop  van rookmelders. inschrijven voor rookmelders www.glabbeek.be/ocmw

Groepsaankoop Rookmelders

 

Waarom rookmelders plaatsen?Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Naast het  vermijden van brandrisico's in en om de woning is het belangrijk om te  investeren in voldoende rookmelders. Veel te weinig mensen weten dat als  er 's nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker  te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand  verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.
Tijdens de infoavond  bleek dat heel wat aanwezigen geen of verouderde rookmelders in hun  woning hebben. Veel mensen denken er niet aan de batterijen van de  rookmelders tijdig te vervangen, indien het controlelampje niet meer  regelmatig oplicht, werkt je toestel niet meer! In een rookmelder zitten  spiegeltjes die licht moeten weerkaatsen. Wanneer er rook tussen komt,  gaat er een signaal af om te laten weten dat het licht niet meer  weerkaatst. Op de spiegeltjes komt er door de tijd heen een laagje vuil,  toestellen van meer dan 10 jaar oud werken dan ook vaak niet meer. Het  testen en onderhouden van de rookmelders is dan ook zeer belangrijk. Het  testen gebeurt door de testknop in te drukken en weer los te laten. Het  alarm hoort dan drie keer af te gaan. Doe dit maandelijks, bijvoorbeeld  op de eerste donderdag van de maand. Verwijder ook maandelijks het stof  van je rookmelders met een vochtige doek of stofzuiger. 

 Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!
 Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als  uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard  ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van  deze ruimtes.
In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.
 Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je  gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met  heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen  mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je naar buiten, ...).


Gratis huisbezoek?
 Wil je dat een brandpreventieadviseur (dit is een speciaal opgeleide  brandweerman of -vrouw) een controle doet in en rond je woning en zo de  verbeterpunten inzake de brandveiligheid van je woning kan toelichten?  Vraag een huisbezoek aan via:
www.hvzoost.be  Meer tips rond brandveilig leven vind je op leefbrandveilig.be