“Alleen al op de totale energiekosten besparen de deelnemers bijna twee miljoen euro. Maar ook de plaatsing is voordeliger als het in groep gebeurt. Het blijft dus een goede investering, ook al zijn de algemene subsidies hiervoor afgeschaft. Wij hebben in elk geval de markt opnieuw aangezwengeld. En we doen verder. Binnenkort kunnen mensen uit de provincie intekenen op de tweede groepsaankoop”, zegt een tevreden Inga Verhaert, gedeputeerde voor energie.

Carl Onghena was een van de deelnemers bij deze eerste sessie: “Ik had daarvoor al bij verschillende bedrijven een offerte gevraagd. Dankzij dit initiatief kreeg ik een veel goedkopere deal. Volgens de berekeningen zou ik voortaan amper nog een elektriciteitsrekening krijgen. Het is vandaag nog te vroeg om dat te testen. Ik merk in ieder geval al dat wanneer de zon wat schijnt, mijn meter flink terugloopt. Het gaat ongetwijfeld enorm in verbruik schelen.”

“Het doet me plezier dat er een nieuwe groepsaankoop volgt. Het is heel positief dat er nog andere gezinnen ons voorbeeld volgen”, aldus Onghena. Misschien volgen ook andere provincies? “De groepsaankoop elektriciteit kreeg de nodige navolging”, zegt Inga Verhaert. “Onze variant met zonnepanelen niet. Maar dat kan nog komen.”

Meer info www.samengaanwegroener.be