Het MIAT wordt grondig vernieuwd. Het dak van het museum wordt momenteel gerenoveerd. Daarna volgt de vernieuwing van de permanente tentoonstelling over de industriële revolutie en zullen ook de andere tentoonstellingsruimtes een make-over krijgen. Martine De Regge en Annelies Storms schreeuwen hun enthousiasme van de daken.

Het MIAT – het Museum over Industrie, Arbeid en Textiel – is gehuisvest in een voormalige Gentse katoenspinnerij aan de Minnemeers 10 en bevat enkele topstukken, zoals de mule jenny en de twijnmolen uit de industriële geschiedenis van Vlaanderen. Het dak van het gebouw was aan een grondige renovatie toe.

Met 848.962 euro kost de renovatie van het dak een flinke duit, maar dankzij de betere isolatie kunnen we nu wel jaarlijks 15% besparen op aardgas”, geeft Martine De Regge mee. “De dakrenovatie wordt op 15 juni afgerond en zal de museumobjecten beter beschermen”, besluit de schepen.

Ook Annelies Storms is hier erg tevreden mee: “Met haar unieke locatie en collectie markeert het MIAT immers een belangrijke passage uit de Gentse geschiedenis”. Ze kijkt al uit naar de nieuwe permanente museumpresentatie in september 2018. “Het nieuwe MIAT wordt een unieke combinatie van beleving, inleving en zelf doen”, verklaart ze trots. “De bezoekers zullen er kunnen ontdekken hoe slimme ondernemers en handige arbeiders Gent gedurende twee eeuwen groot hebben gemaakt. Maar er is ook aandacht voor de sociale gevolgen: de beluiken, de armoede en de migratiestromen naar de stad”.

Wie graag eens een kijkje achter de schermen neemt, kan tijdens Open Wervendag op zondag 7 mei 2017 deze bijzondere werf bezoeken. Je krijgt er onder meer de zware machines met hun stofvrije verpakking te zien en je beëindigt het bezoek met een klim naar het dak van het museumgebouw, vanwaar je een adembenemend zicht op de stad hebt. Kinderen kunnen creatief aan de slag gaan met het thema ‘de fabriek’ in de historische drukkerij van het museum.