5.000 mensen uit binnen- en buitenland - de politie hield het op 3.000 - hebben gisteren deelgenomen aan de grote solidariteitsactie voor Opel Antwerpen. Rode draad bij de toespraken was dat het front van Europese vakbonden met één stem spreekt.

Klaus Franz, voorzitter van de Europese Ondernemingsraad, zei dat er een 'New Opel & Vauxhall' zal komen mét Antwerpen.En daar mòet de door GM eerder beloofde kleine SUV (een terreinwagen) van de band rollen. Veruit de grootste delegatie, met meer dan 20 bussen, kwam uit Duitsland.

Ruim voor de start van de manifestatie kleurde het grasveld voor de fabriek al geel door een ware Duitse invasie. De T-shirts met daarop het niet mis te verstane 'Wir sind Opel' gingen vlot rond. Toen dan ook nog eens een Duitse schlager uit de luidsprekers spatte, mocht Opel Antwerpen zich oprecht verbonden voelen met de fabrieken bij onze oosterburen. Peter Scherrer, secretaris-generaal van de Europese Metaalbond, sprak de menigte zelfs toe in vloeiend Nederlands. "Als we vandaag niet voor Antwerpen vechten, zijn morgen fabrieken in Groot-Brittannië, Duitsland of Spanje aan de beurt om gesloten te worden."

"Woord nakomen"

Geen gedwongen ontslagen, geen fabriekssluitingen en een faire verdeling van de productie over àlle vestigingen: die eis herhaalden de Belgische bonden. Rudi Kennes (ABVV-hoofddélégué) haalde hard uit naar Europees GM-topman Carl-Peter Forster. "We leverden twee jaar geleden zwaar in om in Antwerpen minstens tot 2016 te overleven. Forster zegde een nieuwe auto toe. Het is tijd dat hij zijn woord nakomt."

Uit politieke hoek viel de aanwezigheid van socialistische kopstukken op, onder wie sp.a-voorzitster Caroline Gennez. Europees parlementslid Kathleen Van Brempt is hoopvol. "Voor mij is Opel het tweede dossier (het eerste was dat van de bescherming van de havenarbeiders, red.) waarin ik het gevoel heb dat de Europese solidariteit wat te betekenen heeft. Ik geloof dat er een kans bestaat om de managers nog op andere ideeën te brengen."

"Tranen in de ogen"

De betoging maakte ook indruk op schepen van Economie Robert Voorhamme. "Ik stond hier met tranen in de ogen te luisteren. Duits klonk nog nooit zo mooi. In heel het miserabele traject dat GM aflegde, is er één hoopgevende beweging en dat zijn de werknemers. Die spelen niet de ene tegen de andere uit."

Vrijdagmorgen zijn er in Rüsselsheim (Duitsland) opnieuw onderhandelingen met Magna over de toekomst van Opel.