Een nieuwe bankenwet staat op stapel en Karin Temmerman, sp.a-fractieleider in de Kamer, is het gezeur van de grootbanken beu. “Grootbanken zijn bang als we hun speelterrein betreden. Wel, in 2008 waren de mensen ook bang, toen aan hun spaarcenten geraakt werd. Zo’n scenario willen wij nooit meer meemaken. Daarom moet het spaargeld van mensen 100% veilig zijn voor sp.a en is het hoog tijd dat grootbanken die boodschap verteren.”

“Vijf jaar na de bankencrisis voeren we eindelijk de échte discussie”, vindt Karin Temmerman. “Bij sp.a zijn we daar heel duidelijk over. Wij laten de belastingbetaler en de spaarder niet meer opdraaien voor de fouten van de banken. Banken willen gered worden in moeilijkheden en daarna vooral met rust gelaten worden, zo heb ik nu de indruk.”

“Verandering is onvermijdelijk. Banken moeten opnieuw doen wat ze horen te doen: spaargeld op een veilige en transparante manier beheren, en zuurstof geven aan de economie. Back to basics dus, met een grote focus op de bescherming van spaargeld. De ruimte voor banken om met spaargeld te speculeren moet met andere woorden volledig aan banden worden gelegd. Spaargeld is ten allen tijde beschermd. Zij die actief willen zijn op de beurs kunnen dat, maar niet met het spaargeld van anderen. Banken - niet de belastingbetaler - moeten zelf opdraaien voor de risico's die ze nemen.“

“Blijkbaar zijn hervormingen in grote financiële centra zoals het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland wel mogelijk, maar is dat bij ons moordend voor de bedrijven en de concurrentie. Dus moeten we laten begaan en hopen op de goodwill van de banken om er niet te veel mee te speculeren? Neen, banken moeten terug naar hun core business", vindt Karin Temmerman. 

"Dat betekent spaargeld veilig beheren en kredieten verstrekken zodat het de reële en lokale economie ten goede komt, gecombineerd met een kwaliteitsvolle dienstverlening. In een ver verleden heette dat nutsbankieren, met een stevige buffer als het misgaat. Tijdens de financiële hoogconjunctuur was dat voor de grote universele banken een bijzaak. Intussen deden de kleine spaarbanken verder met hun goede huisvader-bankieren. Misschien moet de machtige bankenlobby eens bij hen te rade gaan?”, besluit Karin Temmerman.