Het artistiek collectief en de denktank Power of Art House realiseerde dit street art project eerder al in Amsterdam en Den Haag. Enkele maanden geleden luisterden zij naar het verhaal van vijf vluchtelingen die tot op heden in Gent verblijven. Ze zijn afkomstig uit Mauritanië, Rwanda, Irak, Soedan en Syrië. De thema’s, herinneringen, gebeurtenissen en gevoelens die in hun verhalen naar voren komen, werden visueel vertaald in de houding die hun beeldje aanneemt. Op die manier wil het project vluchtelingen een gezicht geven, hun verhalen vertellen en het gesprek erover ‘op straat’ op gang brengen.

 

Momenteel zijn er 60 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking.
Dit zijn 60 miljoen verhalen. De miniatuurbeeldjes vertellen het verhaal van vijf vluchtelingen die momenteel in Gent verblijven. Kassem ontvluchtte Syrië in 2012 omdat hij uit het Syrische leger deserteerde en het heel gevaarlijk voor hem werd tijdens de Syrische oorlog. Kassala ontvluchtte Sudan nadat hij werd gevangen genomen door het Soedanese leger. Avin ontvluchtte Irak op haar  20ste omdat je er als vrouw geen rechten hebt. Tourad ontvluchtte Mauritanië nadat hij in de gevangenis belandde omdat hij wou studeren. Claudine, de vijfde geportretteerde vluchteling, geeft haar verhaal liever nog niet vrij gezien de recente ontwikkelingen in haar asielprocedure.

De geproduceerde miniatuurbeeldjes worden verspreid op het openbaar domein. Voorbijgangers die een beeldje ontdekken, mogen het meenemen en verplaatsen zodat het verhaal van de vluchteling ook op een andere plek verteld wordt. Daardoor fungeren de beeldjes als ‘reizende story-tellers’ en komen ze op meer plekken dan ze oorspronkelijk werden neergezet.

 

Zwerven door Gent

Op dinsdag 26 april 2016 verspreidt het street art project Moving People zich door de straten van Gent. Duizend miniatuurvluchtelingen verschijnen op de meest uiteenlopende plekken. In het Zuidpark, langs de Graslei, bij het stadhuis, voor de deur van scholen, bij zwembaden, op marktpleinen, enz. In het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 mei 2016 worden er nog eens vijfhonderd beeldjes verspreid. Ze lijden een zwervend bestaan.


Power of Art House vraagt aan de voorbijgangers om de miniatuurbeeldjes te verplaatsen naar nieuwe locaties en hun verhalen en foto’s te verspreiden via movingpeople.nu  en sociale media, met de hashtag #movingpeople.

Power of Art House: ‘Wij geloven in een wereld waarin grenzen vervagen, in een menselijke vorm van globalisering. We zien creatieve interventies en campagnes als een artistiek wapen waarmee onverschilligheid kan worden bestreden en willen de maatschappelijke betrokkenheid vergroten door ogen te openen voor de verhalen van (verre) anderen, empathie en sociale cohesie versterken en verbindingen leggen tussen mensen.’

 

Over de miniatuurbeeldjes

De miniatuurbeeldjes werden gemaakt met 3D-scans van de vijf geportretteerde vluchtelingen.
Op basis van de 3D-scans worden de mallen gemaakt voor de productie van de miniatuurbeeldjes, die met de hand gemaakt werden van milieuvriendelijk gips. Na het gieten worden de beeldjes geschilderd. Voor Moving People Gent werden 1.500 beeldjes gemaakt, 300 beeldjes van elke persoon. De miniatuurbeeldjes zijn ongeveer 10 cm groot. Op de kleding van het beeldje wordt verwezen naar de website van het project (
www.movingpeople.nu), waar ontdekkers en vinders van de beeldjes de verhalen achter de geportretteerden kunnen terugvinden.

 

Sorry, not Sorry

Sorry, Not Sorry is een Gents straatkunsttraject met muurschilderingen, graffiti, performances, workshops en kunstinstallaties. 192 dagen straatkunst met als apotheose een festival op zaterdag 7 en zondag  8 mei 2016 in en rond De Centrale.

Tijdens dit festivalweekend worden de overige 500 beeldjes verspreid op de verschillende festivallocaties. Meer info op de website www.sorrynotsorry.gent

De verhalen lees je op www.movingpeople.nu