Tien jaar wildernis. De site van het voormalige spaanplaatbedrijf Schipton aan Guldendal ligt er nog altijd even onaangeroerd bij als tien jaar geleden. Het plan om het gebied te ontwikkelen, komt maar niet van de grond.

Enkele jaren geleden waren de intenties met de lap grond tussen Guldendal, de Belgrade- en de Dijkestraat nog helemaal anders. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor de bouw van 11.000 vierkante meter kantoren, een 50-tal flats en 35 stadswoningen werd zelfs goedgekeurd. Maar een vernietigend arrest van de Raad Van State heeft er anders over beslist. Het onderzoek voor het RUP blijkt niet naar behoren uitgevoerd. "Een van de investeerders heeft klacht ingediend. Een studie naar de waterhuishouding op de site van Schipton ontbrak", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (sp.a).

Vanaf nul herbeginnen

Door de hiaten in het onderzoek moet de stad heel de procedure overdoen. "Wij hebben daarvoor het studiebureau Soresma geëngageerd. Dat moet tegen augustus een eerste ontwerp op papier hebben", kondigt Geys aan. Mechelaar André Selleslach (55) van Westland projectontwikkeling, ooit bekend als uitbater van de gesloten discotheek Revue, kocht de gronden zo'n tien jaar geleden. "Sinds 2000 ben ik al bezig met dit project. Ik heb het terrein laten saneren. Het was vervuild met zware metalen. Ik heb ook gebouwen laten slopen. Maar voor de rest sta ik nog geen stap verder", zegt hij.

Willemen koopt grond

Selleslach heeft zijn eigendom intussen verkocht aan bouwbedrijf Willemen. "Omdat het Ruimtelijk Uitvoeringsplan niet in orde was, heb ik het terrein moeten verkopen als industriegrond. Dat heeft me enorm veel geld gekost, want bouwgrond is natuurlijk een pak meer waard", vertelt de projectontwikkelaar. Zelfs met het nieuwe toekomstplan in opmaak is het nu al zonneklaar dat de bouw van 70 tot 80 stadswoningen nog niet voor morgen is. "Wij houden trouwens ook rekening met de realisatie van serviceflats op de site", geeft schepen Geys aan.

Lofts in Van Aeken

Over een maand moet de Raad van State ook duidelijkheid scheppen over een ander project van Westland projectontwikkeling: de Gulden Lofts in de vroegere meubelfabriek van Van Aeken in de Dijkstraat. "De familie maakte hier ooit stijlmeubelen voor het Kremlin. De gevel van het atelier behouden wij. Daarachter trekken wij met Boverco een nieuwbouw op met een kantoor van 1.300 vierkante meter en acht lofts van ongeveer 200 vierkante meter. Ondergronds bouwen wij een parkeergarage voor 25 auto's", legt Selleslach uit. Vastgoedkantoor Realis is gestart met de verkoop.

Werkzaamheden liggen stil

Voorlopig ligt de verbouwing van de lofts wel stil. "De achterbouw is wel al gesloopt, want wij hadden een bouwvergunning op zak", zegt André Selleslach. Maar ook tegen die vergunning werd door de andere eigenaar van de gronden een procedure aangespannen. "Dat valt eenvoudig te verklaren. De meubelfabriek maakt deel uit van de site waarvan het RUP werd vernietigd", besluit schepen Karel Geys.