Haal pick-ups en zware terreinwagens van onze wegen, dat zeggen sp.a-Kamerleden David Geerts en Karin Temmerman. Ze vragen staatssecretaris van mobiliteit Schouppe de juridische mogelijkheden om een verbod in te voeren, te onderzoeken.

Het ongeluk van zaterdag, waarbij een meisje van vijf werd doodgereden door een Toyota Tundra, doet het debat over pick-ups en zware terreinwagens op onze wegen weer oplaaien. “Deze wagens zijn niet geschikt voor onze wegen”, zeggen David Geerts en Karin Temmerman , “en daar zien we nu de gevolgen van.”

“Deze voertuigen zijn het toppunt van egoïsme en machogedrag op de weg”, zegt David Geerts. “Ze zijn zeer vervuilend en verbruiken onnodig meer dan een normale personenwagen van dezelfde categorie. Deze wagens creëren een vals gevoel van veiligheid waardoor chauffeurs meer risico’s nemen en sneller rijden. Ze belemmeren het zicht voor hun achterliggers. Bovendien zijn ze zo gebouwd dat ze zwaardere letsels veroorzaken bij ongevallen. Voetgangers of fietsers hebben geen schijn van kans bij een aanrijding.”

“Het zijn monsters op vier wielen. We halen deze wagens best gewoonweg van de baan”, zegt Karin Temmerman. “In België zijn dergelijke wagens echt niet nodig.” Uit een enquête van MO blijkt overigens dat 60 procent vindt dat zware terreinwagens moeten verboden worden in het gewone verkeer.

David Geerts zal staatssecretaris van mobiliteit Schouppe ondervragen naar de juridische mogelijkheden om een verbod in te voeren.