“Zowel de Vlaamse als de federale regering moeten ingrijpen om het dierenleed in de kippenkwekerijen aan te pakken”, zeggen Annick Lambrecht en Els Robeyns. Ze nemen geen vrede met de dooddoener van minister Weyts dat het er nu eenmaal zo aan toe gaat in de industriële landbouw. 

Eerder deze week gaf de dierenrechtenorganisatie Animal Rights nog maar eens beelden vrij van dierenellende in de grootschalige industrie. “We surfen van de ene voedselcrisis naar de andere en van het ene schandaal inzake dierenwelzijn naar het andere”, zeggen Annick Lambrecht en Els Robeyns. “Het is tijd om daar conclusies uit te trekken en om maatregelen te  nemen. De hoofdvraag is simpel: waarom is de Vlaamse regering bevoegd voor dierenwelzijn als dergelijke schandalen altijd door anderen aan het licht moeten worden gebracht? Waarom wordt er alleen gereageerd op vaststellingen door derden en treedt de minister niet zelf op?” 

De minister van dierenwelzijn schuift de schuld door naar Europa en hoopt dat de nieuwe beelden van het kippenbedrijf in Wingene een wake-up call zijn. “Hij schuift de verantwoordelijkheid van zich af”, gaan Robeyns en Lambrecht verder. “Wat belet de minister om in Vlaanderen strengere maatregelen te nemen en te tonen dat wij het hier wel menen met dierenwelzijn?” Els Robeyns diende eerder al een voorstel in om de te kleine kooien waarin legkippen nu gehouden worden op termijn te verbieden en samen met alle betrokkenen een uitdoofbeleid uit te werken. Annick Lambrecht roept minister Weyts en zijn federale collega's De Block (Volksgezondheid) en Ducarme (Landbouw) op om snel rond de tafel te gaan zitten en een task force op te richten die de problemen daadkrachtig aanpakt.