De Grote Moskee, in de jaren zestig door koning Boudewijn in erfpacht gegeven aan de Saoedi’s, en het bijhorende Islamitisch Cultureel Centrum speelt een sleutelrol in de verspreiding van een radicale vorm van de islam - het Wahabisme – dat ook door de volgelingen van IS wordt aangehangen. Sinds 1967 verspreiden Saoedische imams en diplomaten vanuit deze moskee de Wahabistische leer in Brussel, België en Europa. “Deze ultraorthodoxe vorm van de islam is een voedingsbodem voor radicalisering en zou eigenlijk geen plek mogen hebben in onze samenleving”, zegt Vaams parlementslid en Brusselaar Yamila Idrissi. “Als premier Michel de strijd tegen het radicalisme en de terreur bij de wortel wil aanpakken, moet hij de erfpacht die met Saoedi-Arabië gesloten is over de Grote Moskee onverwijld opzeggen en het Wahabisme bannen.” sp.a stelt voor om tegelijk de hand te reiken aan gematigde, moderne moslimgeleerden en voor hen een Centrum voor Europese Islam in de Grote Moskee uit te bouwen.

Practise what you preach

“De Belgische overheid kan niet enerzijds zeggen het radicalisme en het terrorisme te bestrijden en anderzijds de Saoedische verspreiders van het Wahabisme omhelzen”, zegt Idrissi. “In de strijd tegen de radicalisering, waarvan de noodzaak vandaag groter is dan ooit, is het onmogelijk om deze spreidstand vol te houden. Practice what you preach: hoog tijd om de Saoedische controle over de Grote Moskee te stoppen.”

Een Centrum voor Europese Islam

Tegelijk is het voor sp.a vanzelfsprekend dat de moslimgemeenschap in ons land, die zich in overgrote meerderheid verzet tegen de extremistische lezing van de islam, een volwaardige plaats heeft in onze samenleving. Daarom stelt Yamila Idrissi een alternatief voor: een Europees Centrum voor Moderne Islam: “De Grote Moskee van Brussel is de ideale uitvalsbasis voor de ontwikkeling van een moderne islam. Het moet een centrum worden waar vooruitstrevende denkers, zoals Adnan Ibrahim, Tareq Oubrou, Rachid Benzine en het gedachtegoed van de overleden Mohammed Arkoun, deze islam kunnen vormgeven. Zo kan de Moskee een plek voor gebed worden, maar ook een plek waar men expertise verzamelt, alternatieve interpretaties aanbiedt, Europese imams opleidt, informeert, bestudeert, progressieve werken naar het Nederlands vertaalt en kennis uitwisselt. Brussel heeft als hoofdstad van Europa niet alleen de verantwoordelijkheid, maar zelfs de plicht om hier werk van te maken.”