Karin Temmerman is niet te spreken over de beslissing van een politierechter in Gent om geen rijverbod op te leggen aan een snelheidsduivel in de zone 30.
“Er bestaat geen excuus voor laks beleid op het vlak van verkeersveiligheid. Snelheidsduivels haal je van de baan.”

Een automobilist die 66 kilometer uur per reed in een zone 30, heeft donderdag van de politierechter in Gent een boete van 165 euro in plaats van een rijverbod gekregen omdat de straat volgens de rechter “uitnodigt tot snel rijden”. “Een fout signaal”, zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman.

“De zone 30 wordt ingesteld op plaatsen met veel voetgangers en fietsers. In de omgeving van scholen bijvoorbeeld. Dat doen we niet zomaar. Bij een aanrijding tegen 30 km/h is de kans op overlijden tussen de 5 en 10 procent, wanneer men echter 50 km/h rijdt bedraagt de kans op overlijden maar liefst 50 procent.  Met deze regels beschermen we zwakke weggebruikers tegen snelheidsduivels.

België scoort op vlak van verkeersveiligheid al jaren onder het Europees gemiddelde en toch duiken geregeld foute signalen zoals in dit geval op. Zo maakte het Antwerpse parket in oktober vorig jaar bekend lichte verkeersovertredingen niet te vervolgen. In april dit jaar volgde het Brusselse, daar werd in zone 30 pas vanaf 57 km per uur en in zone 50 pas vanaf 76 km per uur geflitst.

“Een duidelijke signalisatie in een zone 30 is belangrijk maar mag niet als excuus gebruikt worden om het rijbewijs van een snelheidsduivel niet in te trekken. Dan ga je voorbij aan de slachtoffers van zo’n laks beleid”, besluit Temmerman.