De Vlaamse regering blijft vandaag in de grote afwezige in de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Syrië en Irak. Experten duiden dat er voldoende capaciteit is om de eerste opvang te garanderen. Het probleem situeert zich vooral over het verstrekken van sociale huisvesting, onderwijs en taal- en inburgeringsopleidingen eens de oorlogsvluchtelingen worden erkend. Vlaams minister Homans wuift het capaciteitstekort weg. “Enkel mensen zonder een bestaansinkomen en zonder een woning in hun vaderland komen in aanmerking voor een sociale woning”, klinkt het. 

“Onvoorstelbaar hallucinant”, reageert Monica De Coninck, Kamerlid en gemeenteraadslid in Antwerpen. “Die mensen zijn wel op de vlucht voor oorlog. Wat is nu in vredesnaam de waarde van een eigen woning in oorlogsgebied?” Vera Van der Borgt, voorzitter van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), bevestigt dat zij enkel de wetgeving kunnen naleven. “Maar het gaat over een beleidskeuze. Zolang de regering de wet niet aanpast, kunnen wij niet anders dan de wet volgen.”  

“Denkt Homans nu echt dat ze die woning gaan verhuren of houden als vakantieverblijf? Dit is een verrottingsstrategie. Ook Vlaanderen moet haar verantwoordelijkheid opnemen”, zegt De Coninck.