De  provincieraad heeft de aanpassing van de tarieven van provinciaal domein Halve Maan in Diest voor niet-Vlaams-Brabanders goedgekeurd.

De toegang blijft wel gratis voor inwoners van Diest, een initiatief van toenmalig schepen van Toerisme en huidig gedeputeerde Marc Florquin.

Het tarief voor +12-jarigen die niet in Vlaams-Brabant wonen wordt opgetrokken van 6 naar 9 euro. De prijs van 10-beurtenkaarten stijgt van 54 naar 81 euro. Gezinsabonnementen worden afgeschaft omdat er te weinig vraag naar was. Inwoners van de buurgemeenten Tessenderlo, Beringen, Lummen en Halen kunnen ook aan het tarief van Vlaams-Brabanders naar de Halve Maan gaan als die gemeenten een jaarlijkse bijdrage betalen.

De extra inkomsten zullen geïnvesteerd worden in infrastructuur en veiligheid. Het provinciedomein kende vorig jaar in de zomermaanden immers ernstige overlast. Ondertussen zijn er al maatregelen genomen om gelijkaardige problemen te voorkomen. Zo worden er extra domeinwachters en bewakingsagenten ingezet en is er op regelmatige tijdstippen een veiligheidsoverleg met de provincie, de stad Diest, de lokale politie, het parket en een veiligheidsfirma.

Marc Florquin is verheugd dat de toegang gratis blijft voor Diestenaren: “In 2008 lanceerde ik dit voorstel, waarop de provincieraad dit goedkeurde. De Halve Maan blijft een prachtig domein waar we al onze bezoekers een rustig, aangenaam en veilig bezoek willen garanderen.”