Caroline Gennez heeft vrijdag samen met Bruno Tobback en Mia De Vits een bezoek gebracht aan de vakbondsmilitanten die nu al negenen dagen de ingang van de AB InBev-brouwerij in Leuven blokkeren.

De vakbondsactie is gericht tegen het herstructureringsplan dat de directie vorige week aankondigde en waarbij in ons land 263 jobs zouden sneuvelen.Caroline Gennez is geshockeerd door de manier waarop AB InBev, ondanks zijn miljardenwinsten, de crisis aangrijpt om mensen op straat te zetten: "Het gaat dit bedrijf niet meer om het creëren van eerlijke arbeidsvoorwaarden, maar louter nog om brute winst, aandelenkoersen en de bonussen van de leden van de raad van bestuur. Dat er 300 mensen aan de deur worden gezet terwijl de bestuurders zich de laatste drie jaar meer dan 750.000 euro uitkeerden, gaat ieders verstand toch te boven".

Ook Bruno Tuybens wees donderdag in de Kamer op de enorme bonussen die de AB InBev-bestuurders opstrijken. Dat het bedrijf donderdag tijdens het verzoeningsgesprek onder leiding van een sociaal bemiddelaar toch naar de rechter trok voor een bevelschrift om de blokkade te breken, getuigt volgens Gennez van het ongelooflijk cynisme van het management van AB InBev. Ze verwijst hierbij naar de verschillende oproepen tot dialoog die de brouwer de jongste tijd deed. Gennez kant zich overigens tegen dergelijk rechterlijk optreden in sociale conflicten: "Stakingsrecht is immers een onvervreemdbaar recht en in dit geval zelfs volledig op zijn plaats."