Studenten met een handicap hebben het veel moeilijker om te slagen in het hoger onderwijs. Dat concluderen sp.a-politici Tine Soens en Jan Bertels uit cijfers die ze bij bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) opvroegen.

In het academiejaar 2012-2013 haalde 30 procent van alle Vlaamse studenten een bachelordiploma binnen de vooropgestelde termijn van drie jaar. Ongeveer de helft haakte af in diezelfde periode of veranderde van richting. Ditzelfde verhaal ziet er helemaal anders uit bij studenten die een handicap hebben: van hen slaagt slechts 20 procent en stopt maar liefst 80 procent met de opleiding.

"Vooral dat laatste cijfer toont aan hoe lastig voortstuderen voor hen is", meent Soens. Heel wat van deze jongeren hebben door hun beperking al bijkomende kosten. En, stipt ze aan, nu de regering het inschrijvingsgeld heeft opgetrokken naar 890 euro weegt een verloren jaar nog zwaarder door.

Volgens de parlementsleden is het niet per se problematisch dat studenten met een beperking langer doen over hun traject, "maar we zien ook dat een groot deel van deze studenten helemaal geen diploma haalt."

Soens en Bertels menen dat het afgeschafte aanmoedigingsfonds, waarmee universiteiten en hogescholen kansengroepen kunnen aanmoedigen, aan de basis ligt. "Ook wordt beknibbeld op studentenvoorzieningen." De politici dringen nu bij de minister aan op extra onderzoek en ondersteuning, "zodat ook wie een beperking heeft maximale kansen krijgt om een diploma te halen en een job te vinden."

Het aantal studenten dat geregistreerd staat bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en hoger onderwijs volgt, stijgt jaar na jaar. In 2014-2015 waren er 1.899 inschrijvingen, verspreid over basis-, master- en doctoraatsopleidingen.

FEMKE VAN GARDEREN ■

Verscheen eerder in De Morgen.

Lees hier het antwoord van de minister op de actuele vraag hierover.