Schepen Schroons bevestigt vandaag in Gazet Van Antwerpen, net zoals op de begrotingsgemeenteraad, dat het stadsbestuur de schuld per inwoner niet waarheidsgetrouw heeft weergegeven.

In de begroting en de communicatie spreekt het stadsbestuur over een uitstaande schuld van 251,8miljoen euro of 2.942 euro per inwoner. De Mechelse schepen geeft zelf toe dat niet alle schulden in rekening werden gebracht en dat de totale schuld dus duidelijk hoger ligt. Hiermee bewijst hij wat sp.a zegt. “Ik kan alleen maar concluderen dat  de Mechelse schepen van financiën ons gelijk geeft en dat de werkelijke schulden in Mechelen hoger zijn dan wat wordt gepresenteerd.” concludeert  Caroline Gennez.

"Deze reactie van het Mechels stadsbestuur  is nog maar eens een triest voorbeeld van hoe de rechtsgroene meerderheid in Mechelen elke vorm van kritiek van burgers en oppositie wegbuldert", zegt sp.a fractieleidster Caroline Gennez.

Mechels schepen van Financiën Walter Schroons is boos over onze kritiek op de Mechelse begroting. Leugens, roept hij. Om meteen daarna toe te geven dat als je alle schulden meeneemt de cijfers die hij heeft gecommuniceerd gewoon niet correct zijn. De schuld is hoger. Punt. Hard roepen dus om de aandacht af te leiden van de waarheid. Straf, zegt Caroline Gennez. "We begrijpen wel dat Schepen Schroons ongelukkig is dat zijn cijferopsmuk doorprikt is. Het is niet leuk te lezen dat je de begrotingscijfers en schuldgraad hebt opgesmukt en dat je moet toegeven dat als je alle schuld meeneemt, de schuldgraad per Mechelaar veel hoger ligt. Maar transparant communiceren kan dat voorkomen. Het is niet omdat de stad wettelijk getolereerde achterpoortjes vindt om schulden niet in rekening te brengen dat die schuld vandaag niet boven de hoofden van de Mechelaars hangt.”

"Dit is tekenend voor de manier waarop dit stadsbestuur met gefundeerde kritiek omgaat", aldus nog Gennez. Ook toen we tijdens de begrotingsbespreking wezen op het  toenemend aantal mensen die het in Mechelen steeds moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, deed het stadsbestuur dit af als onzin.  "Gezaag", was de letterlijke reactie. Dat getuigt van weinig respect voor de 15.374 Mechelaars die leven van een laag inkomen.

"Wees gerust, we laten ons niet wegbulderen. En we blijven de cijfers communiceren zoals die werkelijk zijn. De Mechelaars hebben daar recht op", besluit Caroline Gennez.

Foto: GVA