Politici over alle partijgrenzen heen vragen het agentschap wegen en verkeer (AWV) om eindelijk klaarheid te scheppen over de heraanleg van de gevaarlijke verkeerswissel A19-R8. Daar is al 20 jaar vraag naar. AWV-afdelingshoofd Koen Surdiacourt komt nu met een nieuwe timing."Het zwaartepunt van de werken zal in 2019 liggen."

Het laatste bericht over de heraanleg van de beruchte verkeerswisselaar dateert pas van midden april. Toen vernam Vlaams parlementslid Tine Soens (sp.a) van minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) dat het wellicht 2018 wordt. Nog geen maand later blijkt dat al niet meer te kloppen. Niet enkel de bevolking is die onduidelijkheid beu. Gisterenavond is in de gemeenteraad van Kortrijk een motie gestemd waarin alle politieke partijen aan het Vlaams Gewest vragen om klare wijn te schenken. "De werken worden in 2018 aanbesteed, maar het zwaartepunt van de uitvoering ligt in 2019", zegt Koen Surdiacourt. "Er moeten nog enkele stappen genomen worden rond onteigeningen, een omgevingsvergunning, de opmaak van het bestek en de plannen en de fasering van de werken. AWV zal samen met de stad een communicatie voorbereiden."

Tientallen ongevallen

Er zijn per jaar gemiddeld enkele tientallen ongevallen op de verkeerswissel van de autosnelweg A19 en de ring rond Kortrijk, vaak met gewonden. Met de twee berucht U-bochten zit het dan ook bijzonder slecht in elkaar. Zo moet verkeer dat uit de richting van Ieper of Brugge komt en naar Heule of Kuurne wil rijden op het linkervak aan verkeerslichten aanschuiven. Om daarna een bocht van 180 graden te maken en naar rechts op te schuiven tussen het drukke verkeer dat al op de ring zit. Dat is levensgevaarlijk. Wie uit de richting van Bissegem komt, moet ook een U-bocht maken over de R8 om daarna de A19 of E403 te kunnen oprijden. Verder is de opeenvolging van verkeerslichten op de R8 nabij de verkeerswissel bijzonder verwarrend voor chauffeurs. Er is bovendien een slechte doorstroming tijdens de ochtend- en avondspits.

De kruispunten met U-bochten en lichten verdwijnen. In de plaats komen volwaardige op- en afritten en in dat kader ook een nieuwe brug met verbinding naar de A19. De Oude Gullegemsestraat en Koffiehoekstraat, op Schoonwater in Bissegem, liggen vlak bij de huidige verkeerswissel. Om de nieuwe verkeerswisselaar mogelijk te maken, zullen enkele (tuin)stroken onteigend moeten worden. "AWV zal met alle betrokkenen voorafgaand nog contact opnemen", aldus Surdiacourt. 

Verscheen eerder in Het Laatste Nieuws.