Herent heeft het eerste afgewerkte hemelwaterplan van de provincie Vlaams-Brabant. Hiervoor krijgt de gemeente van de provincie een financiële steun van 19.638 euro. Met dit plan zorgt sp.a-schepen Arlette Caes ervoor dat wateroverlast in de gemeente grondig kan aangepakt worden. Ook Diest, Leuven, Sint-Pieters-Leeuw, Aarschot, Kortenaken en Zemst werken aan zulke plannen.

‘Een hemelwaterplan beschrijft de loop van het regenwater op het grondgebied van de gemeente. Waar wordt het water opgevangen, hoeveel kan er gebufferd worden en welke maatregelen kunnen overlast voorkomen? Herent heeft als eerste gemeente een afgewerkt plan en ontvangt daarvoor een tussenkomst’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

‘Verschillende locaties in onze gemeente zijn gevoelig voor wateroverlast’, vertelt schepen voor openbare werken Arlette Caes (sp.a). ‘Dat willen we op een efficiënte en systematische manier aanpakken. In het hemelwaterplan gaan we op zoek naar haalbare oplossingen. Bovendien screenen we geplande projecten zodat er in de toekomst geen nieuwe problemen ontstaan. Aan de Beysemveldloop in Veltem zijn de eerste werken gepland. Die starten in 2018’.