De Herentalse burgemeester Jan Peeters (sp.a) maakt vandaag bekend dat hij deze week nog zijn ontslag indient bij de Vlaamse Regering en de gouverneur. Hij wordt opgevolgd door de huidige schepen van financiën en volksvertegenwoordiger Jan Bertels(sp.a). Een persoonlijke keuze van Jan Peeters, die na bijna 30 jaar professioneel aan politiek te doen de fakkel doorgeeft aan de jongere generatie.

Jan Peeters: “ Voor velen komt deze aankondiging misschien als een verrassing. Ik doe ondertussen 30 jaar meer dan voltijds aan politiek , op nationaal en lokaal niveau, en ik heb dat graag gedaan. Maar ik wil ook nog iets anders in mijn leven doen, en dan is het nu de moment daarvoor. Ik wil nu de fakkel doorgeven, lang voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen, zodat mijn opvolger Jan Bertels nog ruim de kanskrijgt om te tonen dat hij veel in zijn mars heeft, en een goede burgemeester zal zijn. Ik kom niet meer op bij de volgende verkiezingen, en ik wil tegenover mijn eigen partij en de kiezers duidelijkheid geven. Blijven zitten in mijn mandaat tot de laatste dag, en dan toch niet meer meedoen, vind ik niet correct en doe ik niet. Onze Herentalse bestuursmeerderheid sp.a-cd&v hangt goed aan elkaar, onze stadsfinanciën zijn gezond, een hele reeks openbare werken staan in de startblokken, en ik heb een zeer degelijke en bekwame opvolger. Ik geef met een gerust gemoed de fakkel door. Eerst wat vakantie nemen, en dan start ik aan een nieuwe fase in mijn leven.”

Huidige schepen Jan Bertels(sp.a) volgt burgemeester Jan Peeters op. Jan Bertels heeft ook al een ruime ervaring in de Herentalse gemeentepolitiek. Hij was raadslid voor het OCMW van 2001 tot 2007. Sindsdien is hij schepen van Financiën en Jeugdbeleid, en houdt hij de Herentalse stadskas gezond. Hij werd in 2014 ook verkozen als volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement.

In overleg met onze coalitiepartner CD&V hebben alle sp.a en cd&v raadsleden een gezamenlijke voordracht akte klaargemaakt om Jan Bertels nu voor te dragen als nieuwe burgemeester. Die wordt bezorgd aan de gouverneur, en dan start de benoemingsprocedure bij de Vlaamse Regering. Als dat besluit rond is, en Jan Bertels bij de gouverneur de eed mag afleggen als nieuwe burgemeester, wordt het mandaat onmiddellijk overgedragen van Jan Peeters naar Jan Bertels. Dat zal wel nog enkele weken in beslag nemen.

De leden van de Herentalse sp.a zullen in de komende weken dan ook een nieuwe schepen aanduiden ter vervanging van Jan Bertels. Die naam is nu nog niet bekend.