Bourgeois heeft gelijk, maar is rijkelijk laat met zijn analyse.  De financiële situatie van de steden is al enkele jaren problematisch, en heeft veel te lijden onder de financieel-economische crisis sinds 2008-2009. In Herentals hadden we dat al in 2009 door, en onder impuls van de sp.a en onze financiënschepen Jan Bertels hebben we toen in het stadsbestuur al de tering naar de nering gezet. Een aantal eerder geplande dure projecten werden voorlopig uitgesteld: de nieuwe kunstencampus in de Markgravenstraat bijvoorbeeld, of de heraanleg van de Sint-Magdalenastraat en de Capucijnenstraat. Er werd ook bespaard op werkingskosten en op personeel. We gingen geen grote nieuwe leningen meer aan, en konden daarmee in de voorbije jaren de hoge historische stadsschuld verder afbouwen;

Dat voorzichtig financieel beleid heeft resultaat: we boeken opnieuw een overschot op onze rekening (5 miljoen euro in 2011),  en konden een spaarpotje opbouwen dat opnieuw een financiële buffer uitmaakt. Financieel is Herentals nog steeds even gezond als in 2007, voor de crisis. Daarmee kunnen we in de komende jaren dus wel investeren in noodzakelijke projecten die wij in ons programma voorzien: zoals het nieuwe rusthuis Sint-Anna, de kunstencampus en de heraanleg van versleten straten in de stationsbuurt.

Dat restultaat kwam er niet vanzelf. Dat vergt soms moeilijke keuzes van een vooruitziend en een verantwoordelijk stadsbestuur. En die resultaten moeten nu inderdaad niet verkwanseld worden door onverantwoorde beloftes in een kiescampagne. Ernstig bestuur duurt het langst. Herentalse socialisten zijn geen potverteerders, want we weten zeer goed dat we werken met uw belastingsgeld, dat gewone werkende mensen in ons land veel belastingen betalen, en dat we daar dus verantwoord moeten mee omspringen.

Burgemeester Jan Peeters