Het stadsbestuur van Diest zette gisteren de officiële opening van de Demer in. In het bijzijn van schepen van Cultuur en Toerisme Jos Uyttebroek mocht voormalig stadsdichter Rik Tulkens zijn gedichtenplaat ‘Samenloop’ onthullen. Die staat op een symbolische plaats vlak bij de Kaai waar de twee Demerarmen in het centrum in elkaar vloeien. Tulkens deed dat op zijn geheel eigen volkse en non-conformistische stijl. Hij bedankte ook Karolien Heylen, opkomend schrijftalent uit Schaffen, die meewerkte aan het gedicht.

De echte openingsfeesten zijn pas zondag ingepland. Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) stelt om 14 uur de fonteinen op de Kaai in werking. Net zoals de Demer zelf slingeren daarna de activiteiten als een lint door de stad. Op de Bleek, in de Demerstraat, de Refugiestraat, het park Cerckel, aan het AZ Diest, op de Verversgracht en de Ezeldijksite zijn feestsites ingericht. Daar kunnen de verenigingen creatief uitpakken. De Diestse gilden organiseren bijvoorbeeld dansdemonstraties en een initiatie boogschieten met hand- en kruisboog. De jeugdbewegingen bouwen dan weer een tipidorp op waarin ze hun werking voorstellen.

Om 19 uur is er Begijnhof in Kaarslicht. Om 20.30 uur eindigt het volksfeest met een spetterend vuurwerk langs de Demer.

Picknick

De winkels in de binnenstad zijn in de namiddag open en de teams van de cultuurdienst en Toerisme Diest organiseren straattheater in de binnenstad rond het thema water. De eendjeskoers die al wekenlang door de Lions Club Diest wordt gepromoot, is een van de blikvangers. “We hebben al bijna dertienduizend eendjes verkocht en er zijn er negenduizend geregistreerd”, zegt voorzitter Benoît De Ceunynck. “De opbrengst gaat naar Home Martine Van Camp en De Bremberg. Eendjes registreren, kan nog tot morgen.” De dames van serviceclub Inner Wheel Diest steunen het initiatief. Zij organiseren een familiepicknick in het Cerckelpark.

Wie met de auto naar Diest komt, parkeert best op de randparkings aan de Boudewijnvest, de parking aan Den Amer, aan het station of op parking Citadel. Een parkingplan staat op www.diestdemert.be. Op de Verversgracht en in KSD Vissersstraat zijn er fietsparkings.

BRON: Het Nieuwsblad