Minister Jambon heeft op het kernkabinet een plan ingediend om de Civiele Bescherming grondig te hervormen. Hervormen betekent in dit geval om de Civiele Bescherming minder taken toe te wijzen, het personeelsbestand drastisch in te krimpen en 4 van de 6 kazernes te sluiten.

Zo zou ook de kazerne van Jabbeke in het vizier komen om te sluiten. Jabbeke vormt nochtans een belangrijke kazerne voor het bestrijden van rampen op zee. Het is amper enkele weken geleden dat er voor onze kust een aanvaring was met de Flinterstar waardoor er zware olie vrijkwam in zee. Tot op vandaag levert de kazerne van de Civiele Bescherming van Jabbeke een belangrijke dienst.

Een verminderd takenpakket zorgt ervoor dat de Hulpverleningszones (HVZ) van de brandweer hiervoor zullen worden ingezet. Wanneer een HVZ de bijkomende taken niet aankan wordt er gesuggereerd dat deze daarvoor afspraken moet maken met naburige HVZ's of investeringen moet doen. Opnieuw schuift men op deze manier een federale taak en kost af op de lokale zones en de gemeentebesturen. Bovendien beschikken de HVZ's reeds over een ruim takenpakket.

 

Meer info? 
Alain Top
0479 632608