Sp.a Parlementsleden Alain Top en Katia Segers protesteren tegen de sluiting van de kazernes Liedekerke en Jabbeke ten voordele van de kazerne van Brasschaat.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil het takenpakket van de Civiele Bescherming hervormen. Hervormen betekent in dit geval de Civiele Bescherming minder taken toe te wijzen, het personeelsbestand drastisch in te krimpen en 4 van de 6 kazernes te sluiten. De kogel is nu door de kerk: de kazernes van Liedekerke en Jabbeke komen in het vizier.

 “Geen logische keuze”, aldus Katia Segers. “Liedekerke ligt het meest centraal in ons land op het vlak van aanrijtijden naar alle hulpverleningszones van Vlaanderen, Brussel en zelfs Wallonië. De post is bovendien uitgerust met zeer goede gebouwen én een objectieve analyse duidde Liedekerke een tijdje terug nog aan als meest geschikte en kostenefficiënte kazerne”.

 Ook de sluiting van Jabbeke roept vragen op. “Jabbeke vormt een belangrijke kazerne voor het bestrijden van rampen op zee. De zeer specifieke expertise van deze kazerne kan niet zomaar worden opgevangen door hulpverleningszones of andere kazernes”, stelt Alain Top.

 De kazernes van Brasschaat en Crisnée zouden wel mogen opblijven. Beide kazernes liggen in uithoeken van het land maar zijn wel de thuishavens van minister Jambon (N-VA) en van MR-volksvertegenwoordiger Goffin. Het nut van een centrale ligging werd onder meer bewezen bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016. De civiele bescherming van Liedekerke kon daar zeer snel aanwezig zijn. “Expertise en centrale ligging zouden doorslaggevende criteria moeten zijn om de veiligheid van de mensen te garanderen,” besluiten de sp.a-volksvertegenwoordigers.