Het Arboretum mag zich terecht een van dé toeristische trekpleisters van Kalmthout noemen. De Provincie Antwerpen investeert, als eigenaar, dan ook graag in de mooiste tuin van het land. 

Het Arboretum is al lang geen verborgen parel meer. Elk jaar komen er meer bezoekers, vanuit binnen - én buitenland, speciaal naar Kalmthout om de bijzondere planten en bloemen te bewonderen. Het Arboretum mag dan al een echt monument zijn, vernieuwen doet het nog voortdurend. Na een uitbreiding van de tuin en de nieuwe ingang en parking, zal binnenkort ook de cottage vooraan weer in zijn oude glorie hersteld zijn.

“De oudere Kalmthoutenaren zullen zich de cottage uit 1930 nog herinneren als de woning van dokter Zaman.” aldus Inga Verhaert , sp.a - gedeputeerde van de Provincie Antwerpen. “In het huis kwam ook de allereerste apotheek van Kalmthout. Een echt stukje dorpsgeschiedenis dus, dat nu dankzij de Provincie Antwerpen een tweede leven krijgt. Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de oude woning, maar het belooft nu al een echt pareltje te worden. Dat hebben de 900 bezoekers tijdens de Open Werven dag in mei kunnen zien.”

De cottage wordt de dienstwoning van de directeur van het Arboretum. De Provincie waakt erover dat het historische karakter van het gebouw bewaard blijft. Iets wat sp.a - gemeenteraadslid Fons Dierckx nauw aan het hart ligt.Op vraag van de sp.a fractie is er nu eindelijk een lijst met waardevolle gebouwen in Kalmthout. 

Fons Dierckx: “De cottage hoort daar zeker op thuis. Aan de buitenkant blijft het historische karakter bewaard, maar binnen is er vooral energiezuinig gerenoveerd.  Geschiedenis gecombineerd met moderne duurzaamheid dus!”