(c) foto Googlemaps

Bruno Matthys in de gemeenteraad aan het woord:

“Wij kunnen als sp.a-fractie de verdere investeringen van de Stad Gent in de nutsvoorzieningen in het Citadelpark vanzelfsprekend enkel toejuichen. Het is bijvoorbeeld van het grootste belang dat we blijven investeren in congres-toerisme. De stad Gent heeft in de loop van de afgelopen decennia een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van congrestoerisme en wij willen dat -en ongetwijfeld wilt u dat ook- graag zo houden. Niet alleen de uitstraling van de stad is in deze belangrijk, ook financieel winnen we hierbij. U weet waarschijnlijk ook dat van alle “soorten” toeristen in deze stad de congrestoerist het meeste geld uitgeeft per capita.

Maar we mogen wel één ding niet vergeten collega’s, namelijk dat het Citadelpark in de eerste plaats een park is. Het is dan ook de moeilijke taak -en vooral de plicht- van het stadsbestuur om een goed evenwicht te bewaren tussen het Citadelpark als evenementencentrum en het Citadelpark als groene oase van rust en sereniteit. Mijn collega Astrid De Bruycker heeft dit in de afgelopen commissie reeds aangehaald: laat ons alstublieft blijvend de parkfunctie van de site onderstrepen. Het is evident dat het voor de Gentenaar een méérwaarde moet zijn om naast een park te wonen, geen last of ongemak.  

Ik geef als voorbeeld de Zesdaagse. Ik ben er van overtuigd dat zo goed als alle Gentenaars trots zijn op dit prachtige evenement in het hart van de Citadelpark, maar elke dag van de Zesdaagse weegt op de infrastructuur van het park en de rust van de omwonenden. Eén Zesdaagse per jaar is perfect, maar maak er alstublieft geen “Tiendaagse” van, of een “365-daagse”. Het is aan u als stadsbestuur om een perfecte balans te vinden tussen park-functie en evenementen-functie, tussen drukte en rust. En trouwens, wat specifiek de Zesdaagse betreft is de stad Gent goed bezig, want volgens de informatie waar ik over beschik blijkt dat het aantal klachten rond overlast op de Zesdaagse elk jaar vermindert. 

En dan wat de toekomst van het park betreft, hoop ik nog steeds dat op een mooie dag het Museumplein kan worden gerealiseerd. Het Museumplein waarvan de toenmalige minister van Cultuur met veel feestgedruis reeds de eerste steen heeft gelegd. Het Museumplein waarmee de architecten een grote, internationale prijs gewonnen hebben, het Museumplein dat zal zorgen voor meer rust en veiligheid en dat een symbolische cluster vormt tussen het museum van oude kunsten en dat van nieuwe kunsten, het SMAK en het MSK. Ik blijf dan ook een oproep doen aan alle politici in deze zaal die een bovenlokaal mandaat bekleden om dit project te blijven aankaarten bij de vervoersmaatschappij De Lijn. Want zij hebben de sleutel in handen. 

En tot slot hoop ik dat het voorstel van de directeur van het SMAK om vòòr 2025 een nieuw SMAK-gebouw te kunnen realiseren, echt kan worden waargemaakt. Het doet me veel plezier dat de Stad Gent en onze cultuurschepen Annelies Storms ook aan dit project aandacht schenkt.”